Het einde van alles is nabij.
Kom daarom tot bezinning en wees helder van geest, zodat u kunt bidden.
1 Petrus 4:7
bidden

Ora et labora

Morgen (8 maart) is het weer biddag voor gewas en arbeid. Elk jaar op de tweede woensdag van maart is het weer zover. We zijn er aan gewend om bid- en dankdag te vieren, om Gods zegen te vragen over oogst en werk. Het hoort bij de ‘sleur’ van het kerkelijk jaar.
Maar is het eigenlijk niet heel speciaal om deze bijzondere bededagen in ere te hebben en te houden? Veel gewassen zijn vandaag de dag helemaal niet afhankelijk van weer, klimaat en vruchtbare grond. Met onze technieken kunnen we als we willen overal en altijd gewassen oogsten. En werk is er momenteel ook meer dan genoeg. De mogelijkheden liggen voor het oprapen. Niet bidden maar aanpakken! Dan komt het vanzelf wel goed.

Wat moet je dan toch met zo’n antiek fenomeen als bededagen? Het begon heel lang geleden in de Middeleeuwen. Bij bijzondere gebeurtenissen zoals overstroming, honger of oorlog werden er speciale bededagen uitgeroepen. Na de Reformatie in de zestiende eeuw werden de onregelmatige bededagen in vaste vieringen omgezet. Sindsdien komen christenen op deze dagen bij elkaar om Gods zegen te vragen over oogst en arbeid en om dank-u-wel te zeggen voor alles wat Hij gegeven heeft.

Hé, nu komt het al wat dichter bij: overstroming en honger, daar hebben we wereldwijd mee te maken. Met man en macht proberen we het aan te pakken, maar dat schiet niet op. Het ene alarmerende bericht volgt op het andere. Daarbovenop komen oorlogen, aardbevingen, orkanen en pandemieën. Zijn dat geen redenen om juist nu in de 21ste eeuw God erbij te betrekken?

Lees verder op onze website

Materiaal over bidden:
WegWijs 3 2015 "Gebed"
Gemeenteschets 3 "Gevouwen handen"
turban-60782_640
In de webapp staat weer een nieuwe bijbelstudie klaar:

Profetie, verleden tijd?

Profetie, wat moet je ermee? Beetje stoffig, Oude Testament. En als iemand nu zegt een profetie te hebben, wat moet je er dan mee? Kan het kloppen of is het onzin? Profetie heeft niet veel aandacht (gehad) binnen de GKv. We zijn er huiverig voor. Is dat terecht? Of wil God ons ook vandaag profetieën geven?

Wat is een profeet eigenlijk? In het Oude Testament waren het mensen die spraken in de naam van God. Weet je wel dat God profeten gaf omdat het volk Israël te bang was om God zelf te ontmoeten? Mozes bemiddelde daarom tussen God en het volk Israël. Met Mozes ging God persoonlijk om.

De profeten na Mozes gaven de boodschap van God door. Ze voorspelden de toekomst niet. Ze konden geen gehoorzaamheid afdwingen. Hun taak was om het volk te helpen om volledig op God gericht te zijn. En zelfs in het Oude Testament konden de mensen toetsen of het wel echt woorden van God waren.
Ook Jezus is een profeet. Nadat Hij gekomen is, is het toetsen van een profetie voor ons wel anders geworden. Maar ook wij kunnen nog steeds toetsen of een profetie van God komt of niet!
Lees verder in de webapp
TaK1320
Moderne Devotie: 20 april 2023, Ontmoetingsdag in Zwolle.
Met Jos Douma en Mink de Vries

Dit jaar ontmoeten we je graag in Zwolle. We gaan nadenken over de vraag of Thomas na zoveel eeuwen ons nog steeds iets te zeggen heeft. Zijn boekje ‘De navolging van Christus’ was eeuwenlang een bestseller, maar wat kunnen we vandaag nog van hem leren?

De ochtendbijeenkomst vindt plaats in de Peperbuskerk (Onze Lieve Vrouwe Basiliek) in Zwolle. Daar spreken Jos Douma en Thomas-kenner Mink de Vries over Moderne Devotie en Jezus volgen in onze tijd. Mink zal meer vertellen over de bijzondere plek waar we bij elkaar komen: in deze kerk bevinden zich ook de overblijfselen van Thomas a Kempis. Dichter bij deze moderne devoot kun je niet komen…
Daarna verkassen we – langs een verrassende bezinningsroute – naar de Plantagekerk voor de lunch. Het middagdeel is een keuzeprogramma. Er zijn verschillende mogelijkheden voor verdieping of ‘verpozing’. Vanaf 7 april kun je je online opgeven voor het programma.
Meer informatie op de website


    Kunstenaar Donovan Spaanstra maakte in Zwolle een muurschildering van Thomas.
    Schermafbeelding 2023-02-01 om 15.12.02
    Op (as)woensdag 22 februari startte de veertigdagentijd en daarmee ook een nieuwe 40 dagen hier en nu podcast! De podcast is eenvoudig te volgen via de Scipio app van je kerk. Ook kun je de podcast gratis en eenvoudig volgen via onze variant van de Scipio app. Natuurlijk kun je ons ook volgen via je favoriete podcast app.
    facebook youtube website 
    footer steunpunt bijbelstudie