Ter bemoediging:

“Het is niet goed dat de mens alleen is”

(Gen. 2:18)

---

Eenzaamheid

Eenzaamheid gaat om het gevoel van verlies, het gevoel er niet bij te horen en het gevoel van uitsluiting. Niemand wil zich eenzaam voelen. Jij niet, je buurvrouw niet, je oom niet en je kerkgenoot niet. Maar wist je dat toch 1 miljoen mensen zich eenzaam voelen?

De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om mensen uit hun isolement te halen. Van donderdag 21 september tot en met zondag 1 oktober 2017 worden in het hele land allerlei activiteiten en projecten georganiseerd om mensen te verbinden. Ook LPB media draagt op verschillende manieren haar steentje bij aan het verminderen van eenzaamheid in Nederland.

Een van die manieren is het themadossier op Opkijken. Daarin worden handreikingen geboden voor werkers in de kerk hoe zij het onderwerp eenzaamheid bespreekbaar kunnen maken. Met veel informatie, filmpjes, materialen en links.

Zo zijn we ‘Samen tegen eenzaamheid!’.

Meer kun je vinden op: www.opkijken.nl/eenzaamheid (o.a. gratis kaarten ontwikkeld door LPB media).

---

Eenzaamheid

Met het oog op de week tegen de eenzaamheid schreef Frits een blog.

Hij grijpt terug op een blog die hij eerder dit jaar schreef over de Passion en verbindt het thema eenzaamheid met E&R en Vriendschap.

Lees hier het blog van Frits

Grace van zussenliefde.nl schreef een overdenking, 'Eenzaam en niet alleen'.

---

Ouderen in de kerk

Het thema in WegWijs maart/april 2011, hoe ouderen volop mee kunnen doen in de kerk, een hand en voet kunnen zijn. En gaven en talenten in kunnen zetten in de gemeenschap. Joke Heijs blikt terug op de huisvesting van ouderen in de vorige eeuw. Henk Bouwmeester portreteert de oudste mens ter wereld, Metuselach, ook bekend als Metusalem.

Wanneer je inlogt op de website, kun je deze WegWijs downloaden. Deze WegWijs is bewerkt voor de Bijbelstudie webapp met als titel: ‘Oud en afgeschreven?’

---

Een hart vol vuur

Ds. Peter Hommes schreef gemeenteschets #28. In hoofdstuk 6 roept hij op tot volop echt contact. Houd het niet bij Facebook en Whatsapp alleen. “Er heeft een verschuiving plaatsgevonden van conversatie naar connectie. Er is geen dialoog, maar digitalk. Onze manier van contact en intimiteit wordt steeds meer bepaald door technologie. Omdat er minder wordt geïnvesteerd in diepgaande contacten, waarbij gesproken wordt over wat er leeft in je hart, ontstaat afstand en eenzaamheid. Je kunt niet écht delen wat er in je leeft.”

---

Dwalen door verhalen

Het Nederlands Bijbelgenootschap presenteert Dwalen door verhalen, een boek om aan de hand van de Bijbel in gesprek te gaan met mensen met geheugenproblemen. Het boek roept herinneringen op aan alledaagse momenten van vroeger en nu, met behulp van bijbelverhalen.

In Dwalen door verhalen worden thema’s als eten, verzorging, liefde, eenzaamheid en piekeren gekoppeld aan bijbelverhalen, die veel ouderen al van jongs af kennen. Zo is het bezoek dat Abraham en Sara kregen – een verhaal uit Genesis - een opstapje voor een gesprek over visite. Het verhaal over Jozef en Maria die Jezus kwijt raken, geeft de aanzet om te praten over ongerustheid. 

lees meer

---

5 vragen

Wij hebben hulp nodig bij het beoordelen van onze website, hiervoor hebben we 5 vragen opgesteld. We zouden het fijn vinden om veel feedback te ontvangen!

Bekijk eerst onze website www.steunpuntbijbelstudie.nl en beantwoord dan de 5 vragen op dit formulier.

Bedankt voor jouw hulp!