Recensie (WegWijs maart / april 2018, jaargang 72, nr. 2)
Antisemitisme
Het boek is geschreven als gesprek tussen de auteur en een jongere. Duidelijk dat het belangrijk is de geschiedenis te kennen zodat we hier ons voordeel mee kunnen doen. Ook met de tegenwoordige problemen rond migratie van bevolkingsgroepen kun je dit boek lezen als een wake-up call. Antisemitisme is racisme.
Een citaat: “In een kwetsbare democratie en in een situatie van crisis kunnen simplistische ideeën de overhand krijgen op het gezonde verstand!” (dit betrof de politieke verdeeldheid in 1933 ten tijde van Hitler). Niet mogen trouwen met Joden, de ‘Kristallnacht’, tijdens de oorlog vindt men de oplossing: moorden en deportaties. Door grote onverschilligheid en latente tevredenheid kon dit allemaal gebeuren. Woorden als ‘Holocaust’ ‘Shoah’ en het begrip genocide worden na de oorlog gebruikt. De begrippen antizionisme en antisemitisme worden uitgelegd; de oorsprong en verschijnselen komen door het christendom! Via de media wordt veel doorgegeven. Vrijheid van meningsuiting wordt vaak op een negatieve manier gebruikt, daar moet je op inspelen. Ook Dieudonné en Zemmour worden genoemd naast Hitler en Dreyfus.
Het boek wordt ‘verplichte kost’ genoemd. Het voldoet aan de verwachting; is helder voor jong en ouder. Moet je alles kunnen zeggen onder de noemer vrijheid van meningsuiting? Je moet je niet door emotie laten leiden. Maar je mag je er wel van bewust zijn dat we met ingewikkelde problemen te maken hebben.
Wievorka is socioloog, een van de meest vooraanstaande wetenschappers van de wereld. Hij publiceerde veel over terrorisme en sociale bewegingen, discriminatie en antisemitisme.
Ida Nijman-Stegeman