Recensie (WegWijs januari / februari 2014, jaargang 68, nr. 1)
Basis voor verdere studie
Wie de eerdere boeken (Het goede nieuws van het Oude Testament en Beter nieuws van het Nieuwe Testament) van Jasper Klapwijk heeft gelezen herkent in Basics van de Bijbel de hand van de meester. In genoemde boeken liep hij met grote stappen de hele Bijbel door; hier doet hij eigenlijk hetzelfde, maar dan aan de hand van vijftien thema’s.
Houd de doorgaande lijn van de Bijbel met daarop de grote gebeurtenissen bij de hand en je hebt de opbouw van dit boek te pakken. Je komt onderwerpen tegen als: de schepping, de zondeval (wat ging er mis), Jezus op aarde (wie is Jezus en wat kwam Jezus doen). Zo ontstaat er een overzicht van de hele bijbelse boodschap.
Elk hoofdstuk begint met een bijbelleesrooster, waarbij gedeelten uit verschillende bijbelboeken aan de orde komen. Een sterk punt dat bij voorbaat de eenheid van de Bijbel al laat zien. Daarna wordt het bijbelverhaal in het kort verteld als feitelijke gebeurtenis, om naar aanleiding daarvan het gesprek aan te gaan. Waarom zou je dit verhaal geloven? Hoe overtuigend is de hoofdpersoon eigenlijk? Van wetten word ik niet vrolijk, wat moet ik ermee? Genade, verbazingwekkend maar ook irritant!
Geduldig, soms wat breedsprakig, wordt uitgelegd wat er staat, hoe het in het geheel van de Bijbel past, wat het in de wereld heeft teweeggebracht, wat de consequenties zijn, wat de tegenargumenten zijn enzovoorts.
Het geheel wordt levendig door de kaders die tussen de tekst door staan, kaders met uitspraken, weetjes of schema’s om over na te denken.
Het wil niet zeggen dat je na het lezen van Basics van de Bijbel precies op de hoogte bent hoe het allemaal in elkaar steekt. Er blijven genoeg vragen over, niet alles wordt even diep en overtuigend uitgelegd. Maar een basis voor verdere studie wordt zeker gegeven; ook om nog eens na te zoeken hoe bepaalde gebeurtenissen in elkaar grijpen. Als bijbellezer ontdek je weer hoe God door de geschiedenis heen naar zijn doel werkt en dat geeft troost in moeilijke tijden.
Het is te hopen dat het boek ook zijn weg zal vinden naar gespreksgroepen en verenigingen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met verwerkingssuggesties, werkvormen, groepsopdrachten en besprekingsvragen, zodat je er zo mee aan de slag kunt. Een echt werkboek, dus. Omdat Basics van de Bijbel is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren bijbellezers, moet je niet denken dat het voor de ervarenen een makkie is. Kennis opfrissen en opnieuw oog krijgen voor de samenhang van de Bijbel kost áltijd inspanning, of je er nu voor het eerst of voor de zoveelste keer mee in aanraking komt.
Riet Steenbergen-Busstra