oktober 2001
jaargang 55, nr. 10
OP WEG – Elke dag twee
Wilma van der Jagt
Het is belangrijk voor de gezondheid om twee stuks fruit per dag te nemen. Ook voor de geestelijke gezondheid zijn twee vruchten heel goed: bijbellezen en bidden. Onze God wil immers dat we Hem liefhebben. Daarom laat Hij Zich kennen, en dat is meteen de titel van een van de nieuwste bijbelstudieuitgaven.
THEMA-VERKENNING – Christelijk geloof en liberalisme
Gert Schutte
Binnen de liberale partij, de VVD, zijn christenen. Toch staan hun christelijke principes vaak tegenover die van de partij. Godsdienst is voor de liberaal een privé-zaak, geen zaak voor het openbare leven. De principes komen naar voren bij de opvattingen t.a.v. bijvoorbeeld onderwijs of de taak van de overheid.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen, Andere religies
THEMA-WOORDWIJS – Genormeerde vrijheid
Gert Schutte
Individuele vrijheid staat bij veel liberalen hoog aangeschreven, ook bij christenen. Durven christenen er wel voor uit te komen dat de dienst van God heel het leven bepaalt? Echte vrijheid heeft alles te maken met het volgen van Christus. Het liberalisme met zijn beroep op de vrijheid van de individuele mens wijst dus de verkeerde richting.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen, Andere religies
ROTONDE – Zacharias Ursinus
Joke Heijs
Wie was nu eigenlijk Zacharias Ursinus? Was hij nu wel of niet opsteller van de Heidelbergse Catechismus? Het artikel schetst een beeld van deze latere reformator.
SPREKEND – Fase twee = nauwer samenleven
Riet van Dijk
Er is al veel gebeurd op het gebied van samenspreken met de Christelijke Gereformeerde Kerken. In enkele interviews komt hierover een en ander onder de aandacht. Gesproken wordt over deputatenwerk, over de dit jaar gehouden predikantenconferentie, over plaatselijke situaties en over synode-uitspraken.
LEESWIJZER – Jezus, – vaak anders dan je denkt
F.H. Tijssen
Bespreking van het boek van Philip Yancey, ‘Jezus zoals ik Hem niet kende’. De auteur beschrijft zijn omgaan met de diepe levensvragen. Hij wil vooral de menselijkheid van Jezus laten zien en de reactie daarop van zijn tijdgenoten. Hij doet dat op een manier die soms vragen oproept, maar ook verrassend, leerzaam en confronterend is.