oktober 2002
jaargang 56, nr. 8
OP WEG – De engel en de krantenwijk
Wilma van der Jagt
Cultuur heeft niet alleen te maken met kunst en kunstenaars of met wetenschap. Al ons werk, zelfs het bezorgen van de krant, valt onder het begrip cultuur. Het gaat om het werken met de gaven die je van God gekregen hebt. De Here wil dat we trouw ons werk doen, net als de engelen in de hemel. Trouw, met het oog op de grote toekomst die ons wacht!
THEMA-WOORDWIJS – Christen zijn in kunst en cultuur
J.H. Bollemaat
Wat is nou precies cultuur? In het eerste hoofdstuk van de Bijbel lezen we al van onze cultuuropdracht. God trok die opdracht na de zondeval niet in. Hij vraagt totale toewijding van ons en wil dat wij Hem dienen. Christus gaat ons daarin voor. Paulus, die veel voorbeelden uit de cultuur van zijn dagen geeft, wijst ons de weg om leesbare brieven te zijn in de cultuur van vandaag. Dat heeft ook alles te maken met vreemdelingschap.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen / andere religies
THEMA-VERKENNING – Christen zijn en grenzen in kunst en cultuur?
J.H. Bollemaat
Kunst is een onderdeel van de cultuur. Door de kunst kunnen we genieten van Gods schepping. Maar door de zonde is er veel bedorven. Onze kinderen moeten daarom weerbaar gemaakt worden, zodat ze zelf gaan leren onderscheiden. Niet alleen de school (bijvoorbeeld bij het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming – CKV), maar ook de ouders hebben hier een eigen en een grote verantwoordelijkheid. Al is de Bijbel duidelijk, toch is het soms moeilijk om duidelijke grenzen te trekken.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen / andere religies
KOPPELING – Als kinderen kiezen voor Carry en Harry
M.J.A. Zwikstra-de Weger
In jeugdboeken wordt de wereld van deze tijd, oftewel de tijdgeest, weerspiegeld en wordt een wereld zonder God beschreven. Begrijpen kinderen dit? Kunnen ouders hun kinderen helpen om die geest te leren inzien en onderkennen? Het gaat vaak om boeken die wel een mooi verhaal bevatten, maar toch tegenvallen. Omdat er een loopje genomen wordt met (bijbelse) normen en waarden, omdat losbandige levensstijl als normaal beschreven wordt of omdat verhalen over ziekte, lijden en dood slechts vage oppervlakkige troost bieden.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen / andere religies
VRAGENDERWIJS – Wie is toch die Melchisedek?
H. van den Berg
In Hebreeën 7 wordt Melchisedek genoemd. Over hem is niet meer bekend dan wat hier en dan wat in een enkel hoofdstuk in Genesis staat. Er staat zelfs dat hij ?zonder vader en moeder? en ?zonder begin of einde des levens? was. Hoe moet je dit opvatten? En wat heeft dat nu met het priesterschap van Christus te maken?
LEESWIJZER – Christus voorstellen
J.H. Kuiper
Bespreking van het gelijknamige boek, een uitgave van Kok Kampen, waarin het de schrijver gaat om het werken met groepen in de gemeente. In dit artikel wordt dit werk vergeleken met het werk van de Bijbelstudiebond.