Recensie (WegWijs september/oktober 2011, jaargang 65, nr. 5)
In het nummer van november/december 2010 bespraken we een boek over deugden; dat was geschreven voor de basisschool. Nu ligt er een soortgelijk boek om te gebruiken in het voortgezet onderwijs. Ook dit is een mooi en aantrekkelijk uitgevoerd boek, dat je gemakkelijk pakt om eens in te kijken. Maar pas op, je wordt er zelf ook door gepakt. Dat is niet erg, want ook mensen met veel levenservaring kunnen ervan leren. Het is niet uitsluitend voor schoolgebruik.
De indeling is ongeveer gelijk aan het andere boek: eerst een introductie en daarna wordt een aantal deugden uitgewerkt in lessen. Voorbeelden: de lerares Engels geeft een aantal lessen waarin zij de deugd tolerantie benadrukt, de leraar aardrijkskunde neemt de deugd rechtvaardigheid voor zijn rekening en verwerkt die in zijn lessen, en in het bouwlokaal komt de deugd toewijding aan de orde. In een ander hoofdstuk wordt de morele vorming van de docent besproken, want een goed voorbeeld hoort erbij als je zelf lesgeeft. In dit hoofdstuk worden handvatten aangereikt hoe de docent bezig kan zijn met morele vorming en hoe hij of zij op zichzelf kan reflecteren. Er worden nog meer werkvormen besproken, zodat de groep ook op andere manieren bezig kan zijn met deugden.
Hoeveel deugden zijn er? Ga maar eens tellen dan kom je tot de conclusie dat dat moeilijk is, want sommige deugden overlappen elkaar of zijn synoniem. Maar bij deugden gaat het uiteindelijk om het volgende: schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient. Doe alles wat ik u heb geleerd en overgedragen, wat ik u heb verteld en laten zien. Doe het, en de God van de vrede zal met u zijn (Fil. 4:8 en 9).
Riek Beute-Mostert