augustus september 2002
jaargang 56, nr. 7
OP WEG – Spit je fit
Wilma van der Jagt
Er zijn raakvlakken tussen tuinwerk en bijbelstudie. Tuinwerk is goed voor je lichamelijke conditie, bijbelstudie voor je geestelijke welzijn. Beide moet je voorzichtig opbouwen. Gebruik gereedschap dat bij je past. Kies een geschikte tijd. In het nieuwe seizoen mogen we weer aan het werk in ons geloofstuintje.
THEMA-WOORDWIJS – Blij met de Bergrede?
J.J. Meijer
Het kader waarin de boodschap van de Bergrede gebracht wordt, is belangrijk. Jezus is met ontferming over de mensen bewogen. Dat laat hij zijn discipelen zien. Hij begint met het: ‘zalig zij’. Aan hen, de discipelen, zullen de mensen Gods goedheid moeten kunnen zien. Als Jezus over de wet spreekt en het vervullen van de wet, bedoelt Hij dat in verband met de liefde. De liefde voor God en de naaste. Zelf is Hij gekomen om de wet te vervullen.
Categorie: Bijbelstudie
THEMA-VERKENNING – Wie beklimt deze berg?
J.J. Meijer
De boodschap van de Bergrede is ook de boodschap voor de kerk van nu. In de kerk draait het niet om normen van mensen, maar om die van God. De boodschap is ook voor de samenleving en die boodschap is de blíjde boodschap: het Koninkrijk zal geschonken worden aan wie hongert en dorst naar de gerechtigheid.
Categorie: Bijbelstudie
ROTONDE – Vrijwilligerswerk buiten de kerk
Martine Kwey-Haasdijk
In de kerk is genoeg werk te doen, maar buiten de kerk zijn ook vrijwilligers nodig. Bijvoorbeeld voor het werken met gehandicapte jongeren, bij het Rode Kruis of bij ‘De Zonnebloem’. Vrijwilligerswerk kan je leven verrijken, daar zijn de mensen die in dit artikel voor het voetlicht komen, het wel over eens.
SPREKEND – ‘Een adoptiekind groeit in je hart’
Riet van Dijk
De Gereformeerde Adoptievereniging bestaat 25 jaar en heeft in die tijd veel betekend voor gezinnen met adoptiekinderen. Twee ouderparen vertellen hun verhaal.
LEESWIJZER – De gereformeerden
M.J.A. Zwikstra-de Weger
Anderhalve eeuw geschiedenis van de gereformeerde kerk en de gereformeerde cultuur laat zien hoeveel er veranderde in de loop der jaren. Journaliste Agnes Amelink interviewde veel mensen om tot de conclusie te komen dat de gereformeerde zuil niet meer bestaat. Haar andere conclusie is dat het moeilijk is om daar directe oorzaken voor aan te wijzen. Al met al schreef ze met ‘De gereformeerden’ een boeiend en levendig boek.