
oktober 2006
Jaargang 60, nr 10
OP WEG – Verbonden
Inge Laan
BIJBELSTUDIE – De doop : spiegel voor de gelovige
Edgar Kramer
De doopbediening in de kerk confronteert je met jezelf als gelovige. De doop is een teken dat je Gods eigendom bent. Het is persoonlijk, maar tegelijk is het een bewijs dat je bij Gods familie hoort. Dit artikel gaat over de doop als confrontatie.
Trefwoord: Geloofsleer
BIJBELSTUDIE – De besnijdenis van het hart
Edgar Kramer
Vanuit de Bijbel laat de schrijver zien dat doop en besnijdenis geen ritueel of gewoonten zijn. God vraagt om een hart dat echt voor Hem leeft. Hierbij komt ook het overdopen en de geloofsdoop ter sprake.
Trefwoord: Bijbelstudie
UITWERKING – Gedoopt in de Geest
Jaap Ophoff
Gedoopt worden met de Geest is een doorgaand proces, omdat het werk van de Geest veelomvattend is. Met belangrijke bijbelse gegevens laat de schrijver zien wat er bedoeld wordt met het spreken over ‘de doop in de heilige Geest’.
Trefwoord: Bijbelstudie
GELOOF EN PRAKTIJK
– ‘Leer de kerk haar doop verstaan…’: iets over nieuwe doopformulieren
F.G. aan het Rot
Zo’n vier eeuwen lang is er één formulier voor de doopbediening geweest. Nu zijn het er drie, waarvan er twee in een samenwerking van CGK en GKV tot stand zijn gekomen. In dit artikel meer over deze formulieren.
Trefwoord: Kerkgeschiedenis, Geloofspraktijk
RECENSIE – Drie boeken over de doop: elk met hun eigen invalshoek en accent
Martine Kwey-Haasdijk
‘Genade als erfgoed’ van ds. A.J. Mensink is het eerste besproken boek in dit artikel. Hij ontdekte dat het probleem van de kinderdoop niet alleen bij ‘de evangelischen’ ligt, maar ook bij mensen die achter de kinderdoop staan. Een ander boek, ‘Meer dan een teken’ (A. de Reuver) laat zien hoe in de tijd van de Reformatie geschreven is over de doop. Het derde boek boek is ‘Dopen is diep’ (H.G. de Graaff).
Trefwoord: Geloofsleer, Kerkgeschiedenis.
Klik voor de volledige inhoud van dit artikel
Als u bent ingelogd kunt het hele nummer downloaden