november / december 2003
jaargang 57, nr. 9
OP WEG – Ciska en Jantje
Wilma van der Jagt
‘Gereformeerden denken niet na.’ ‘Vrijgemaakten hebben een open blik naar de wereld.’ Twee tegenstrijdig lijkende opmerkingen, je kunt ze je beide aantrekken. Het woord gereformeerd is geen voltooid deelwoord, want je moet steeds gereformeerd wórden. In de wereld staan met de boodschap. Dat is de taak van de kerk, de kerk die van Christus is.
WOORDWIJS – Evangelische theologie. De Groninger Richting
B. Kamphuis
Evangelische christenen: we voelen ons aan hen verwant. We kijken vaak met jaloersheid naar hun geloofsbeleving, al hebben we vragen over hun visie op bijvoorbeeld verbond en doop. Rond 1835 waren er ook al evangelischen: de Groninger Richting. De aanhangers waren mensen van hun tijd, van na de Verlichting. Hofstede de Groot en de zijnen legden veel nadruk op hun opvoedingstheologie, waarin Christus wel centraal stond, maar dan als Gods hoogste opvoedingsmiddel. Ook de uitverkiezing werd gezien als opvoedingsmethode.
Categorie: Kerk, kerkgeschiedenis
VERKENNING – Evangelisch of gereformeerd. De betekenis van de Groningers
B. Kamphuis
Het is niet zo gemakkelijk lijnen te trekken van de Groningers naar vandaag. Op drie punten wordt de rol die ze speelden, besproken. T.o.v. de Afscheiding ging het tussen De Cock en Hofstede de Groot voornamelijk om de leer van de uitverkiezing. De plaats van de belijdenis was een belangrijk strijdpunt in de 19-eeuwse kerk. De overtuiging van de Groningers was geen lang leven beschoren. De tijdgeest houdt geen stand, de waarheid wel!
Categorie: Kerk, Kerkgeschiedenis
KOPPELING – ‘Kinderen als een levensdoel’
Tonnis Bolks
In onze tijd worden het krijgen van kinderen anders gezien dan vroeger. Vaak is het van gehuwden niet het eerste doel om ‘aan kinderen te beginnen’. En als ze er dan zijn, worden ze dan geaccepteerd zoals ze zijn? Of moeten ze aan allerlei voorwaarden voldoen om gewaardeerd te worden? Zo gaat God niet met ons, zijn kinderen, om!
SPREKEND – “Ik ben op zoek naar de waarheid achter de werkelijkheid”
Riet van Dijk
Kunstenares Elen Boer-Smits probeert in haar schilderijen haar gevoel uit te drukken. Ze experimenteert met allerlei stijlen en neigt naar het abstracte. Ze noemt zich zelf christelijk-realistisch. Bij het interview staan enkele van haar werken afgedrukt.
VRAGENDERWIJS – Moet het avondmaal altijd doorgaan?
H. van den Berg
Enkele vragen betreffende de viering van het avondmaal komen aan de orde. Kunnen er omstandigheden zijn waardoor het avondmaal niet gevierd kan worden? We worden er toch door God toe geroepen? En als je met iemand in onmin leeft, moet je toch jezelf beproeven; kun je dan tot de conclusie komen dat je niet aan het avondmaal kunt gaan?