februari 2002
jaargang 56, nr. 2
OP WEG – Eeuwig-levensmiddel
Wilma van der Jagt
De Heilige Geest woont in Gods kinderen, Hij kent ze door en door. Elke zondag krijgen in de zegen de gemeenschap van de Heilige Geest mee. Door het geloof weten we dat dit zo is. Het geloof krijgen we van de Heilige Geest. Dat Hij in ons woont, is te merken. Aan onze levenswandel. Ook in de gemeente. En als dat niet zo is, hebben we ons te bekeren.
THEMA-VERKENNING – De Heilige Geest en Romeinen 8
W.F. Wisselink
Kort verkennend artikel over de inhoud van Romeinen 8. In een schematisch overzicht kun je je eigen indruk van het hoofdstuk aantekenen naast een beschrijving van twee gangbare bijbelvertalingen.
Categorie: Bijbelstudie
THEMA-WOORDWIJS-I – Het streven van de Geest volgens Romeinen 8
W.F. Wisselink
Op het eerste gedeelte van Romeinen 8 wordt dieper ingegaan. De Geest van God zorgt voor een nieuwe wet, die vol staat van bevrijdende regels. Paulus schrijft in dit hoofdstuk in tegenstellingen, waarvan de belangrijkste is de tegenstelling van vlees en Geest. De Geest belooft ons een nieuw leven.
Categorie: Bijbelstudie
THEMA-WOORDWIJS II – De Geest van adoptie volgens Romeinen 8
W.F. Wisselink
Je kunt soms twijfelen of God er wel is, je kunt twijfelen aan de kerk, aan jezelf. Maar het vervolg van Romeinen 8 laat zien dat de Geest ons leert leven, dat Hij leert ons bidden en dat Hij leert ons hopen. Je krijgt geen bewijzen, maar wel zekerheid. Het hoofdstuk eindigt met Gods liefde, waarvan niets ons kan scheiden.
Categorie: Bijbelstudie
ROTONDE – Beelden volgen woorden
Willem L. Meijer
Veel kunstenaars verbeelden een bijbels thema. Dat is vaak een bekend thema, maar kunstenaar kunnen het verrassend uitwerken in vorm en kleur. Maar al hebben hun werken dezelfde titel, wat de ene kunstenaar wil laten zien is vaak heel iets anders dan wat de andere kunstenaar ervan gemaakt heeft. Dit wordt aangetoond aan de hand van twee schilderijen over ‘De opstanding’, resp. van Piero della Francesca en van William Blake
SPREKEND – 100 % inzet en toch alles van God verwachten (in gesprek met Arie Slob)
Carla Rozema
Arie Slob (40) is sinds 1998 lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie. In een interview vertelt hij over zijn gezin, zijn werk, zijn bijbelstudieclub en zijn hobby’s. Met spanning ziet hij de volgende kamerverkiezingen tegemoet….
VAN DE CBU – Ester
E. Nieland-van Veen
De commissie bijbelstudieuitgaven heeft nieuws: er is weer een nieuw deeltje uit in de serie ‘Bijbelstudie compact’. In zes hoofdstukken wordt het bijbelboek Ester besproken op een manier die het voor bijbelstudieverenigingen en/of –clubs aantrekkelijk maakt het boek te bespreken. Al wordt de naam van God in Ester niet genoemd, Hij maakt Zich wel degelijk in dit bijbelboek bekend!
VRAGENDERWIJS – Pedagogie in Gods oordeel
H. van den Berg
In 1 Korintiërs 11:30-32 schrijft Paulus dat er veel zieken en sterfgevallen zijn in de gemeente. Paulus koppelt dat aan misbruiken die er bij het avondmaal waren. Toch moeten wij niet direct voor onze gemeenten dergelijke conclusies gaan trekken. Duidelijk wordt gemaakt hoe de verhouding ligt bij Gods genade en oordeel.
LEESWIJZER – Bijbels en daarom gereformeerd
J.H. Kuiper
Uitvoerige bespreking van het boek van dr. C. Graafland, Bijbels en daarom gereformeerd. In de discussie over de belijdenis, die mede door prof. Graafland is ontstaan, wil hij duidelijk naar voren laten komen dat hij het accent op de Bijbel legt. Wordt het tijd voor een nieuwe belijdenis? Over de manier van denken van Graafland zijn nog wel vragen te stellen en kanttekeningen te maken.