Hoe kan het Jodendom ons Christen-zijn verrijken?
Recensie (WegWijs maart / april 2018, jaargang 72, nr. 2)
In de inleiding wordt het waarom van dit boek uitgelegd: een beschrijving van het jodendom gerelateerd aan het christelijk geloof. Het boek is systematisch van opbouw en geeft zeer veel feitelijke informatie.
Na de inleiding volgen: De geschiedenis van het Jodendom (van Abraham tot heden, de staat Israël), Hedendaags Jodendom (godsdienstige opvattingen, stromingen, Joden in Israël). Joodse feesten. Godsdienstige gebruiken en rituelen. Messiasverwachting van de Joodse godsdienst. Jodendom en Christendom (vervangingsleer, christenzionisme, antisemitisme).
Detailinformaties zoals het Hebreeuwse alfabet, woorden en uitdrukkingen en het Joodse jaar, onder andere van belang voor mensen die Israël bezoeken.
Al legt het Jodendom meer de nadruk op goede daden dan op correcte levensovertuiging, toch kan men wel spreken van een drietal grondbeginselen: het geloof in één God (de idee van een goddelijke Drie-eenheid is voor een Jood verwerpelijk), het geloof in de verkiezing van het Joodse volk, en het geloof in de Thora.
De auteur maakt bij de bespreking van de Joodse feesten en de huidige godsdienstige gebruiken en rituelen (61 van de in totaal 168 pagina’s van het boek) zichtbaar dat ook vandaag alles tot achter de komma is voorgeschreven en geregeld. “Jodendom is een manier van leven. In dat opzicht is het niet te vergelijken met het Christendom. Het is meer dan een godsdienst.”
Het boek probeert helder te maken wat overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verschillende stromingen binnen het Jodendom.
“De verscheidenheid en verdeeldheid binnen het Jodendom lijken wel wat op die binnen de reformatorische gezindte.” Ds. Silfhout confronteert de joodse religie nadrukkelijk met het Christendom. “Zij zijn ziende blind. Wat is de verlichting met de Heilige Geest voor hen en ons nodig om te zien. ‘Ontsluit mijn ogen en laat mij aanschouwen de wonderen van Uw wet’” Psalm 119:18 “Ontsluit mijn ogen” betekent volgens de kanttekening HSV “geef mij meer inzicht dan ik heb”. Daarvoor is onderzoek van de Schrift nodig. Zie ook de kanttekening HSV bij Johannes 5:39.
Zeer frequent wordt verwezen naar de Bijbel. Er wordt niet volstaan met het noemen van de tekst, maar deze wordt voluit weergegeven. Dit gebeurt dan als tekst vanuit de oude Staten Vertaling. En die is niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Het bij de hand hebben van een andere dan de Staten Vertaling is in dit geval wel aan te bevelen. Gelukkig wordt vervolgens veelal gebruik gemaakt, soms letterlijk, van de kanttekeningen bij de HSV.
Een antwoord op de ondertitel van het boek “Hoe kan het Jodendom ons Christen-zijn verrijken?” heb ik niet echt kunnen ontdekken.
Dominee W. Silfhout, is tweede voorzitter van het Deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten. Het is een prachtige uitgave, gebonden, op glanzend papier, voorzien van veel schitterende foto’s.
Henk van Eeken