OP WEG – Smaakmaker of liefdeskruid
Wilma van der Jagt
Dat zouden we in de gemeente eens meer moeten doen: liefdeskruid gebruiken. Dat is dus niet alleen een goede culinaire tip! Liefde moet groeien. In dat groeien wil Christus ons helpen. Groeien kost tijd, doet pijn. Daar is goede, gezonde voeding voor nodig. Die krijg je in de kerk! Liefde is onze levensopdracht.
THEMA-WOORDWIJS – De kerk – Gods Meesterwerk
H.J. Messelink
Vanuit Gods Woord gezien is de kerk kostbaar. Christus gaf zijn leven voor haar. De kerk is van Hem. Hij vergadert mensen in zijn kerk. Als het goed is, heeft ieder kerklid een persoonlijke band met Hem. Samen vormen ze een gemeenschap, die mag bouwen aan de kerk, Gods geestelijk huis. Als levende stenen, om te dragen en gedragen te worden. Christus vergadert zijn kerk over heel de wereld!
Categorie: Kerkgeschiedenis
THEMA-VERKENNING – Een levende gemeente
H.J. Messelink
Waar gaat het méér om: kind van God zijn of lid van de kerk zijn? Het lijkt of er vroeger met meer zekerheid over de kerk werd gesproken. Dat heeft met de ontwikkelingen in de huidige maatschappij te maken. Daar kan de kerk niet omheen. De kerkdienst is allereerst ‘eredienst’! We komen er om God onze lof en aanbidding te brengen! En om elkaar te bemoedigen met Gods Woord. In de kerkgemeenschap heb je elkaar nodig om samen het huis van de Here te zijn.
Categorie: Kerkgeschiedenis
ROTONDE – Franciscus van Assisi
M.A. Dronkers
Van Franciscus weten de meeste mensen niet meer dan dat hij een heilige en een natuurliefhebber was. Dat dit beeld niet klopt en waarom niet, wordt in dit artikel duidelijk. Als zoon van een rijke koopman wordt hij bekeerd en ‘door de Heer tot een leven van boetvaardigheid gebracht’, zoals hijzelf schrijft in zijn ‘Testament’. Dan staat zijn leven in het teken van de navolging van Christus. Van die zelfverloochening van Franciscus zouden wij gereformeerden nog wel kunnen leren!
KOPPELING – Zinloos geweld: een kwestie van hart tegen hard!
J.C. van Aalderen
Wat is nou ‘zinloos’ geweld? Wat zijn dat voor mensen die zich daaraan schuldig maken? Een algemeen beeld laat zien dat het gaat om groepen jongens tussen 15 en 25 jaar, voor wie genot het hoogste goed is; het gaat ze puur om het lol trappen met elkaar. Hoe staat dat bij onze christelijke jeugd? In de opvoeding is de voorbeeldfunctie van groot belang en ook een positieve houding ten opzichte van je kinderen.
VAN DE CBU – Ruth
Hilly Jellema-Penninga
De commissie bijbelstudieuitgaven heeft nog meer nieuws: er is opnieuw deeltje uit in de serie ‘Bijbelstudie compact’. In vijf hoofdstukken wordt het bijbelboek Ruth besproken op een manier die het voor bijbelstudieverenigingen en/of -clubs aantrekkelijk maakt het boek te bespreken. Werkvormen en vragen voor de bespreking dragen daartoe bij.
LEESWIJZER – Brieven van een scepticus
J.H. Kuiper
Een gelovige zoon gaat met zijn ongelovige vader een briefwisseling aan over het christelijk geloof en aan het eind daarvan is de vader bekeerd. Het boek is een eigentijdse apologetiek voor het christelijk geloof. De vragen die de vader stelt, zijn de problemen van alle tijden. De antwoorden zijn gegrond op de Bijbel, al kun je het er niet altijd mee eens zijn. Ondanks die kritiek geeft het boek veel moois.