Recensie (WegWijs september/oktober 2011, jaargang 65, nr. 5)
Een bijbelstudiedagboek bij Zacharia: dat klinkt niet als een gemakkelijk boek. Achterop staat te lezen: 'De schrijfsters begonnen aan een waagstuk.' Wel, als lezer doe je dat ook. Maar als je hier eenmaal voor kiest krijg je wel wat het belooft te zijn.
Een bijbelstudie: vers voor vers wordt het bijbelboek Zacharia besproken, met achtergrondinformatie, verklaringen, uitleg, tips voor groepsstudie, vragen en opdrachten voor de voorbereiding en de bespreking.
Een dagboek: korte, afgeronde, overdenkingen (als ik goed geteld heb ruim driehonderd stuks); een stevig gebonden boek dat gemaakt is om regelmatig in handen te nemen en erin te lezen, een handig leeslint als bladwijzer.
Zacharia, een bijbelboek waarin de visioenen en profetieën bijna over elkaar heen buitelen, ingebed in de geschiedenis. Niet het eerste het beste bijbelboek, niet het gemakkelijkste ook, wel een heel mooi boek.
De titel: De Koning in aantocht. We bladeren de negen hoofdstukken door: oproep om terug te keren naar de Heer (bekering na ballingschap); de Heer verkiest, bemoedigt en geeft kracht door zijn geest; Gods woede komt tot bedaren; God komt in Jeruzalem wonen. En dan hoofdstuk 6 (Zach. 9:9):
'Juich Sion,
Jeruzalem, schreeuw het uit van vreugde!
Je koning is in aantocht, bekleed met gerechtigheid en zege.'
De laatste drie hoofdstukken nog: de mensen dolen rond als schapen (gebrek aan geestelijke leiding); zij zullen mijn naam aanroepen (messiaanse profetie, verwijzing naar het Nieuwe Testament); de Heer zal koning worden over de hele aarde.
Hoog tijd nu om te gaan lezen.
In hoofdstuk 1 zien we iets van de tijd waarin Zacharia optrad: wat eraan vooraf ging, wie Zacharia was, hoe de staatskundige positie van Israël was.
Het valt meteen al op dat elk dagstukje uitloopt op een vraag of een opmerking om over door te denken: 'Hoe zou God er tegenaan kijken?' 'Ben jij minder gemakzuchtig?' 'Hoogspanning in tweeduizendzoveel, niet doen of er niets gezegd is' 'Wie ben ik dat ik zijn dreigen niet serieus zou nemen?' Deze manier van afronden wordt het hele boek volgehouden. Hier komt het typische van een dagboek om de hoek kijken: kleine pittige stukjes om in de loop van de dag nog eens over na te denken. Als handige tip voor de groepsstudie wordt geopperd een tijdbalk te maken met de belangrijkste gebeurtenissen erin, die bij de volgende studies ook gebruikt kan worden. Zeker doen!
In het vervolg van Zacharia wordt een groot aantal visioenen en profetieën beschreven. Vers voor vers worden ze besproken en uitgelegd en in die en in onze tijd geplaatst. De Heer bereidt zijn volk voor op de komst van de koning. Zo krijgen we een kijkje achter de schermen van Gods reddingsplan van deze wereld.
Voor wie kennis wil nemen van het bijbelboek Zacharia is dit een heel geschikt studieboek; het geeft veel informatie (goed terug te vinden in een register). Maar weet waar je aan begint! Verwacht geen doorsneeschets. Verwacht ook geen doorsneedagboek. Als je niet meer dan één stukje per dag leest ben je bijna een jaar bezig. Maar dan ben je er ook wel echt doorheengekropen.
Riet Steenbergen-Busstra