A Dieu
Peter Alderliesten
Bewerking van het openingswoord, dat uitgesproken is op de algemene vergadering van 31 maart jl. Als je in een groep welkom wordt geheten, ga je je meteen al thuis voelen. Ook afscheid nemen is iets dat goede aandacht verdient. God, onze Vader in de hemel, ziet altijd om naar zijn kinderen, bij Hem zijn ze altijd welkom. Wij mogen dit doorgeven aan hen die Gods liefde nog niet kennen. En eens komt zelfs de tijd dat we nooit meer afscheid hoeven te nemen, dan zijn we voor altijd à Dieu: in Gods hand.
THEMA-WOORDWIJS – Wij geloven in de Heilige Geest
Dolf te Velde
Tegenwoordig hoor je veel over de Heilige Geest, d.w.z. over wat Hij doet. Maar wie Hij is, komt minder aan bod. Aan de hand van wat we in de geloofsbelijdenis van Nicea over de Geest belijden, laat Te Velde zien dat de Geest meer is dan een kracht. Hij is God, Hij maakt levend, Hij maakt de harten van zondige mensen nieuw (dat leidt tot de vruchten van de Geest), Hij laat de mogelijkheden die de mensen hebben, tot bloei komen (de gaven van de Geest). De kerk, het lichaam van Christus, is zijn schepping; wat Christus gedaan heeft in zijn lijden, sterven en opstanding, eigent de Geest ons toe.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
THEMA-VERKENNING – De Geest van de Here
Dolf te Velde
In dit vervolgartikel worden drie elementen uit de belijdenis over de Heilige Geest onder de loep genomen: * Hij gaat uit van de Vader en de Zoon; * Hij wordt samen met de Vader en de Zoon aangebeden en verheerlijkt; * Hij werkt door het Woord.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
EVEN PARKEREN – Filioque
Henk Bondt
Alle eeuwen door is er al discussie over geweest, of de Geest uitgegaan is van de Vader, of van de Vader én van de Zoon. In tegenstelling tot de oosterse kerken belijden wij in het westen dat de Geest van Beiden uitgaat. Toch, zo legt de auteur uit, moeten we ook dan oppassen om de plaats en het werk van de Geest niet verkeerd te waarderen. In een kadertje staan ter illustratie enkele historische gegevens.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
ROTONDE – Kazantzakis aan de IJssel
Alda de Weger-van den Enden
De schrijfster is lid van een literaire leeskring. Zij vertelt hoe een avond verloopt, waarin een door de club gekozen literair boek wordt besproken. Het is een boeiende ervaring te zien hoe verschillend mensen op een boek kunnen reageren. Soms komt op zo’n avond de inhoudelijke boodschap van een boek aan de orde, soms niet. Aan het slot van het artikel een aantal tips voor wie een leeskring op wil starten.
ALGEMENE VERGADERING – Stukjes van de puzzel; bijbelstudie
Elbart C. Luth
Ds. Luth heeft recent een schetsenbundel geschreven over het bijbelboek Genesis: Hij begon. Op de algemene vergadering hield hij een bijbelstudie over Jozef, n.a.v. Genesis 50:15-21. Jozef zal in zijn leven wel veel vragen gehad hebben. Deze vragen vergelijkt ds. Luth met de stukjes van een puzzel. Een puzzel, waarvan de doos met het voorbeeld bij God in de hemel is. Jozefs broers waren na de dood van vader Jakob bang voor hem, nu hij in Egypte zo machtig was geworden. Maar Jozef erkende Gods leiding in zijn leven en liet dat ook aan zijn broers zien.
ALGEMENE VERGADERING – Welkom heten en afscheid nemen
Hetty Pullen-Muis
Een volgend onderdeel op de algemene vergadering was het praktisch met elkaar bezig zijn met bijbelstudie. Hetty Pullen, GVI-medewerkster, vertelde een en ander over de processen die in groepen kunnen plaatsvinden, dus ook in bijbelstudiegroepen. Ze onderscheidt de volgende aspecten: het omgaan met elkaar; het klimaat in de groep; de opvattingen in de groep; de cultuur in de groep en de taken van de groep.
ALGEMENE VERGADERING Notulen
A.H. Buikema-Zetstra
In de notulen van de algemene vergadering komt puntsgewijs naar voren wat op die dag plaatsvond: het huishoudelijk gedeelte waarin de jaarverslagen van bond en commissies werden besproken en vastgesteld; de bijbelstudie; de toespraak over groepsprocessen en de daaropvolgende praktische uitwerking, en het afscheid van enkele bestuurs- en commissieleden.
ALGEMENE VERGADERING – Verslag enquête
Ria Nederveen
Het bondsbestuur heeft een enquête over het werken op de bijbelstudieverenigingen en -groepen gehouden. Van de 100 aangeschreven verenigingen heeft ongeveer driekwart gereageerd. Er is veel waardering, ook zijn er puntjes van kritiek. Het bondsbestuur, de redactie van Wegwijs, de commissie bijbelstudieuitgaven en de themacommissie zullen zeker ieder op hun terrein met de gemaakte opmerkingen hun winst doen.
VAN DE CBU – Naar een nieuw Jeruzalem
P.J. van Houdt
Ds. C. van den Berg uit Amersfoort schreef een nieuwe uitgave voor bijbelstudie over het boek Nehemia: Naar een nieuw Jeruzalem. Nehemia krijgt de leiding bij de wederopbouw van het verwoeste Jeruzalem. Vanuit deze boeiende oudtestamentische geschiedenis worden lijnen doorgetrokken naar onze tijd. Het boek bevat twaalf studieschetsen.
LEESWIJZER – God de Heilige Geest
H. van den Berg
Dr. Martyn Lloyd-Jones, die dertig jaar lang predikant in de Londense Westminster Chapel was, schreef een boek over God de Helige Geest. Het boek is ontstaan uit lezingen die de auteur hield over de bijbelse leer, waar hij veel vragen over kreeg. Het is een boek geworden dat eerbiedig en nuchter spreekt over de Persoon van de Heilige Geest en over zijn werk. Al zijn er kritische opmerkingen te maken, het boek krijgt een positieve waardering.
VAN DE REDACTIE – Nieuwe thema’s, nieuwe onderwerpen
Korte inhoud van de eerstkomende nummers van WEGWIJS. Het thema voor augustus/september is ‘Onze ootmoed in de omgang met de Here’, met speciaal aandacht voor de ‘vreze des Heren’ en schuldbelijdenis en genadeverkondiging. Rotonde gaat over ouderen die alleen zijn komen te staan na het overlijden van hun partner; in Koppeling komen de twintigers aan bod. In oktober de vraag of we eigenlijk ook niet liberaal denken. Verkenning laat o.a. zien wat liberalisme is en hoe het is ontstaan, en in Woordwijs wordt het thema vanuit bijbels oogpunt bekeken. In Rotonde een stukje kerkgeschiedenis in de persoon van Ursinus en in Sprekend een interview over de verhouding en de samenwerking tussen GKV en CGK. In het novembernummer wordt geschreven over de satan. Wat vertelt de Bijbel over hem, zijn veroordeling en zijn ondergang (Woordwijs), hoe is hij te herkennen en komt hij in ons hart (Verkenning) en wat is bezetenheid (Even parkeren)? In Rotonde over het GemeenteNproject en in Koppeling over ‘perfecte’ kinderen. In december zien we in Woordwijs de achtergronden en de grote lijnen van het bijbelboek Micha en in Verkenning staat een thema daaruit, de rechtszaak van de Here, centraal. In Rotonde is te lezen hoe je met teleurstellingen om kunt gaan. In Sprekend komt een interview over de plaats van jongeren in de gemeente.