OP WEG – Memo
A.G. van Dijk-Buffinga
Artikel ter voorbereiding op de algemene vergadering van de bond op zaterdag 8 april 2000 te Amersfoort. De agenda van die vergadering en het voorstellen van nieuwe bestuurskandidaten vallen hier ook onder.
WOORDWIJS I – De psalmen voor de gemeente van vandaag (1)
P. Groenenberg
De psalmen zijn de liederen van Gods verbond. Ze zijn niet uitsluitend oudtestamentisch, de Here Jezus citeerde zelf veel uit de psalmen. Dat gebeurde niet alleen tijdens zijn leven op aarde, maar ook rondom zijn sterven.
Categorie: Bijbelstudie
WOORDWIJS II – De psalmen voor de gemeente van vandaag (2)
P. Groenenberg
Ook verderop in het Nieuwe Testament worden veel psalmwoorden aangehaald. Voorbeelden uit Handelingen, Romeinen en Hebreeën worden nader onder de loep genomen. Maar ook voor ons zijn de psalmen nog steeds actueel.
Categorie: Bijbelstudie
VERKENNING – Kan ik dat nú nog zingen?
J. Wiskerke-van Dooren
In sommige praktijksituaties kan het heel moeilijk zijn de psalmwoorden (mee) te zingen. Kun je bij misoogst Ps. 65:6 wel zingen? Wat moet een kinderloos echtpaar met Ps. 128:2? Mevr. Wiskerke laat zien dat ook Israël moeilijke wegen moest gaan. Toch vertellen juist de psalmen van Gods zegen en rijke beloften.
Categorie: Bijbelstudie
ROTONDE – O heilig lichaam, zie hoe ik om u ween omdat mijn zonde U zoveel lijden bracht. Over de Matthäus-Passion van J.S. Bach
Henk Ophoff
De Matthäus-Passion vervult ieder jaar in de tijd voor Pasen nog een belangrijke rol. Het artikel vertelt iets over passievieringen in vroeger tijd. Daarna volgt een levendige beschrijving van de opbouw en de inhoud van de Passion: een muzikaal drama en tegelijk kerkmuziek over de verlossing van onze zonden.
KOPPELING – Pappa, zijn God en Jezus dezelfde?
Tonnis Bolks
Spreken met kinderen over het geloof: met jonge kinderen kun je vaak spontaan een gesprekje beginnen. Met groteren gaat het niet altijd even gemakkelijk. Probeer dus iedere aanleiding aan te grijpen. Niet alleen wat je zegt, maar ook de manier waarop je iets zegt, luistert nauw. Openheid en vertrouwen zijn sleutelwoorden bij de communicatie. Bolks geeft een aantal aanwijzingen en tips.
VRAGENDERWIJS – De Schriften kennen, en de kracht Gods
H. Vreugdenhil-Busstra
Twee vragen komen aan de orde: wat de oudtestamentische gelovigen wel of niet wisten van hemel en hel; en de overgang van sabbat naar zondag. De vragen hebben in zoverre met elkaar te maken, dat in beide antwoorden uitkomt dat God de Levende is. Hij is niet de God van de dood, en ook niet de God van dorre leefregels.