, weten wat je gelooft
Recensie (WegWijs september / oktober 2019, jaargang 73, nr. 5)
Weten wat je gelooft
Het boek over dogmatiek is mooi opgezet met aansprekende voorbeelden. De tekst wordt afgewisseld met extra informatie, aangegeven door icoontjes. Heel eigentijds is het icoontje voor een QR-scanner op je mobiel. Een boek dat probeert om alle belangrijke onderwerpen uit Gods Woord te bespreken en samen te vatten noem je een dogmatiek. Je kunt zo je eigen mening vormen en met anderen in gesprek gaan. Zo lees je verspreid over twaalf hoofdstukken onder andere over God, geloven, twijfel, de canon, de Drie-eenheid, schepping, Gods verkiezing, de kerk, bidden en de toekomst.
De schrijvers zeggen zelf te staan in de protestantse traditie en dat dat te merken zal zijn. Dat blijkt zeker uit de keus van Wim Markus voor de kinderdoop. Op de vraag: waarom zou je geloven, geven ze acht argumenten met als laatste punt: het is waar!
De apostelen gaven hun leven voor de waarheid van Jezus’ opstanding. Ze wisten immers dat er ook voor hen zelf een opstanding zou zijn. In hoofdstuk 5 gaat het over God de Vader en zijn schepping. Hoe je Genesis 1 ook leest, één ding is duidelijk namelijk dat God aan het begin van alles staat. Op sommige vragen geven de schrijvers geen antwoord, maar leggen ze wel de meningen naast elkaar. Soms kunnen ze geen antwoord geven. Bij het thema van Gods uitverkiezing schrijven ze: wat op mijn niveau een tegenspraak is zal ongetwijfeld op Gods niveau betrouwbare waarheid zijn. Ik heb het boek met plezier gelezen en hoop dat ouderen dit boek aanbevelen bij jongeren. Het boek is ook te vinden op Weetwatjegelooft.nl, het online kennisplatform van de TUK.
Piet Zeilstra