OP WEG – Je moet erin geloven
A.G. van Dijk-Buffinga
Vooruitkijk op het thema ?Een christen heeft invloed?. Hoe kijken we zelf aan tegen onze plaats in de maatschappij?
WOORDWIJS – Invloed door goed te doen
J. Ophoff
De maatschappij van vandaag is niet zo christelijk meer. Wij voelen vaak een spanningsveld. In de eerste brief van Petrus komt ook een spanningsveld naar voren: Gods kinderen leven als vreemdelingen op aarde. Jeremia en Petrus roepen op om onze verantwoordelijkheid naar de mensen om ons heen te zien. We kunnen tot zegen zijn voor onze omgeving.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen / andere religies
VERKENNING – Transparante christenen
J. Ophoff
Christenen hebben maar een beperkte invloed in de samenleving. Dat kan een bedreigende situatie zijn, maar ook winst betekenen. Laat zien dat je christen bent, ook als je met niet-christenen te maken hebt. Probeer te getuigen, en ga de confrontatie met andersdenkenden niet uit de weg. Onderschat je invloed niet.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen / andere religie
ROTONDE – Zoeken naar evenwicht tussen arbeid en zorg in het gezin
Jeanet van der Veen-de Vries
Er is tegenwoordig geen eenduidige definitie meer te geven voor het begrip ?gezin?. Dat gaat ook op voor het christelijke gezin. Er kwam in de loop van de jaren steeds meer aandacht voor het individu. De positie van de vrouw stond nogal in de belangstelling. Veel vrouwen hebben nu net als hun man een baan buitenshuis. Het is zaak een goed evenwicht te vinden tussen de taken elders en de zorgtaken thuis, m.n. die voor de kinderen. De overheid is daarmee bezig, maar we moeten het zelf in onze gezinnen ook voor elkaar zien te krijgen.
ROTONDE – Straatkinderen helpen?
E. Nieland van Veen
In de sloppenwijken van Kenia leven veel kinderen op straat. Ze moeten zelf hun kostje maar op zien te scharrelen. In de stad Machakos is een dominee een project begonnen, dat wordt gefinancierd door de Stichting Redt een Kind. De straatkinderen krijgen eten en kunnen naar school en ze leren wie de Here Jezus is. Ook wordt uitgezocht of ze nog familie hebben, die zich om ze zou willen bekommeren.
KOPPELING – Opvoeden? Neem er de tijd voor
W.A. van der Jagt
Nemen ouders nog wel voldoende tijd voor hun kinderen? Of hebben ze het te druk? Rust is juist erg belangrijk in de opvoeding. Aandacht ook. Daarom moeten ouders voldoende tijd besteden aan hun kinderen. Het zal een heel goede investering blijken te zijn. En het is ook nog leuk om samen met je kinderen thuis iets te doen of samen buiten van alles te ontdekken.
LEESWIJZER – De eeuw van mijn vader
M.J.A. Zwikstra-de Weger
Bespreking van het boek De eeuw van mijn vader van de schrijver Geert Mak (uitg. Atlas, Amsterdam/Antwerpen). Mak beschrijft zijn familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw. Het is een boeiend verhaal over een roerige tijd die gekenmerkt wordt door technische vooruitgang en geestelijke achteruitgang. Het is dan ook triest te lezen dat de schrijver zich onttrekt aan het geloof van zijn ouders en grootouders.