
Een jubileumjaar voor de bijbelstudiebond: 75 jaar. Denk je eens in hoeveel mensen al die jaren bewust of onbewust en misschien gewoontegetrouw, gebruik hebben gemaakt van de diensten van de bond, hoeveel mensen vertrouwen hebben gehad in de betrouwbaarheid van de producten en hoeveel bijbelstudieverenigingen en kringen er gebruikt van hebben gemaakt om samen God beter te leren kennen, om elkaar te stimuleren, om helder voor de bril te krijgen Wie, waarom en wat je gelooft. 75 jaar, een hele tijd, om dankbaar voor te zijn!
Je hebt natuurlijk altijd baas boven baas. Ik denk dan aan een paar jaar geleden toen we stilstonden bij 500 jaar Reformatie. Zelfs Playmobil (al zal dat ook een economisch belang gehad hebben) deed mee met een Luther-poppetje: Luther met een opengeslagen Bijbel en een ganzenveer in de hand. Ja, daarbij vergeleken zijn 75 jaar peanuts.
Toch heeft de bond de slingers opgehangen. De feestelijke bijbelstudiedag ligt al weer even achter ons. Verschillende cadeaus, waar hard aan gewerkt werd, liggen inmiddels ingepakt klaar. En er is nog meer werk in uitvoering: de medewerkers blijven nog even bezig zoals het betaamd op ‘calvinistische wijze’ (wat men daar dan ook onder moge verstaan): degelijk en dicht bij de doelstelling.
Geen Playmobil, maar wel heel persoonlijke cadeaus voor ons allemaal. Een Gemeenteschets Zo Vader, zo Zoon (Reinier Kramer), voor bijbelstudiegroepen, kringen, als jaarthema of startzondag. En in het bijzonder vanwege een speciale gedeelte voor de jeugd: Genade in uitvoering voor alle soorten kinderen. Kern van het Evangelie toch!
Dan is er de nieuwe CBU-uitgave (Rutger Heij) Gods liefde voor jou, ook al zo’n persoonlijk geschenk. Persoonlijk en samen overdenken wat mijn relatie met God inhoudt en wat ik er mee doe.
En voor nu de nieuwe WegWijs (5) waarin Alleengaanden in de spotlights staan. Je staat er vaak zo weinig bij stil dat een gemeente niet alleen uit gezinnen bestaat. Dat er veel alleen gegaan wordt, in allerlei soorten en maten, vroeg of laat is een gegeven die ook mij aangaat.
Laat ik nu niet denken: die cadeaus, dat is mooi, voor elk wat wils; dan weet ik waar ik het moet zoeken als het zo te pas komt. Opvallend aan deze titels is dat ze voor iedereen persoonlijk en allemaal samen van levensbelang zijn. Ik moet het allemaal elke dag hebben van Gods genadig omzien naar zijn kinderen. Levend in dat besef kan ik het verschil maken door op te vallen in onze naar liefde en acceptatie hunkerende samenleving. Dat gaat niet vanzelf, daar moet ik nu werk van maken!
Mijn ‘bijbel van Luther’ is achter een kast gevallen; hij ligt daar rustig te liggen en zal ooit wel eens weer tevoorschijn komen als we de kast moeten verslepen. Geen drama dus. In tussentijd hoef ik het gelukkig niet zonder te doen; ik heb bijbels in allerlei vertalingen overal in huis voor het grijpen liggen. Om te gebruiken. Wat een rijkdom!
Riet Steenbergen.