Over de jacht op het paradijs en andere illusies
Recensie (WegWijs maart / april 2021, jaargang 75, nr. 2)
De eerste boze burger
Elk jaar wordt op de Tilburg University de E. du Perronlezing voorgedragen. Deze traditie bestaat sinds 2011, ter opluistering van de E. du Perronprijs. In 2017 was het de beurt aan de schrijver Arnon Grunberg om de lezing te verzorgen; aan het einde van datzelfde jaar is de voordracht uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar.
Grunberg gaat in op het multiculturele drama, zoals publicist Paul Scheffer dat anderhalf decennium eerder in NRC Handelsblad verwoordde. Het gaat om een ramp met nieuwkomers, een strijd, een tragedie tussen de nieuwkomer en de oorspronkelijke bewoner. Is de komst van 'allochtonen' een onverdiende rampspoed?
Aan de hand van de Bijbelse figuur Job gaat Grunberg in op de onverdiende rampspoed, het thema in dit Bijbelboek. “Jobs verhaal is niet alleen esthetisch gezien bevredigend, het stelt een belangrijke vraag die nog altijd actueel is en vermoedelijk actueel zal blijven. Waarom treft mensen die dat niet verdiend hebben vreselijke rampspoed en hoe moeten zij daarmee omgaan? De vervolgvraag, welke mensen hebben wel rampspoed verdiend en in welke mate, zal ik onbeantwoord laten,” aldus de Joods-Nederlandse schrijver.
“Wij voeren de ene maatschappelijke discussie na de andere, steeds weer over hetzelfde onderwerp, maar tot inzicht leidt het niet. Hooguit tot verwarring die ervoor zorgt dat wij alarmisme aanzien voor inzicht,” is de conclusie van Grunberg.
Frits Tromp