Recensie (WegWijs mei/juni 2008, jaargang 62, nr. 3)
Met groeiende interesse heb ik dit boek gelezen. Die werd meteen al gewekt bij het lezen van de eerste bladzijden. Daar tracht de schrijver een beeld te geven van de wereldstad Efeze en van wat daar nu nog van over is, met name de plekken die in de Bijbel genoemd zijn: de renbaan, het grote theater, stenen banken. Er wordt een indruk van de stad gegeven door het combineren van de bijbelse en archeologische gegevens. Dit alleen in het eerste hoofdstuk.
Het boek heeft nog 13 hoofdstukken waarin de brief aan de Efeziërs besproken wordt. Elk hoofdstuk bespreekt in volgorde een deel van de brief, en de hoofdstukken zijn onderverdeeld in stukjes waarin de brief vers voor vers besproken wordt. Het is een heel prettige manier om een bijbelboek te bestuderen; als je een gedeelte zoekt is het gemakkelijk te vinden.
Wat mij vooral trof is de manier waarop de schrijver de lezer niet alleen een interessante stad laat zien, maar vooral de rijkdom en de actualiteit van de inhoud van de brief. Dat maakt dat de lezer meer en meer geïnteresseerd raakt in het boek. Zoekt u een antwoord op de vraag: hoe moet je als christen leven in een heidense wereld? In deze brief geeft Paulus daar antwoord op. In de hoofdstukken 10 en 11 wordt dat uitvoerig beschreven. In hoofdstuk 12 wordt op een prachtige manier uitgelegd hoe de nieuwe, geheiligde verhouding tussen de vrouw en haar man, kinderen en hun ouders, slaven en hun meesters moet zijn. Ook wat gezegd wordt over dubbelzinnige, oppervlakkige en platvloerse taal staat als geschreven voor deze tijd. Dit waren maar een paar voorbeelden om aan te geven dat dit commentaar een waardevol en goed leesbaar boek is bij de bijbelstudie.
Moge vrede, liefde en geloof van God, de Vader, en van Jezus Christus, de Heer, zijn met allen die deze brief bestuderen.
Riek Beute-Mostert