Uitdagen tot antwoorden
(WegWijs september / oktober 2014, jaargang 68, nr 5)
Een boek met bij ieder hoofdstuk een QR-code moet wel een boek voor jongeren zijn. Bijna iedere jongere heeft immers een smartphone. Met die QR-code krijg je links naar de weekagenda, liederen van Sela of Psalmen voor Nu. Ook kun je elke dag een bijbeltekst toegestuurd krijgen.
Het boek is een onderwijsmethode voor catechisatie aan mensen die belijdenis van hun geloof willen doen. En wat voor een; ik wil de kerkenraad feliciteren die deze methode uitkiest en verwacht dat honderd procent van de jongeren zich inzet met dit boek en de verdere mogelijkheden.
In het boek staan twintig lessen met elk een duidelijke leskern; deze worden achter in het boek nog eens op een rijtje gezet. En er zijn extra bijlagen voor jongeren, catecheten, kerkenraad en gemeente.
Elke les begint met een bijbehorende plaat en een weekagenda met bijbelgedeelten om te lezen. Verder een rubriek met verhalen over jongeren op belijdeniscatechisatie. Er is een verdiepingspagina en een werkplaats met opdrachten. Bij iedere les wordt een korte samenvatting gegeven. Er moet dus een keus gemaakt worden en een les zal dus nooit meer saai zijn! Ook de catecheet moet creatief zijn en dat biedt een mooie uitdaging.
Het is een duidelijk boek, ook voor moeilijke lezers; er worden korte zinnen gebruikt en er is sprake van een goede verhaallijn. We volgen een groep jongeren die we na de eerste kennismaking in elk hoofdstuk een beetje beter leren kennen, en we lezen waar ze tegenaan lopen: bijvoorbeeld Johan die nogal teleurgesteld is in de kerk: de ouderling die hem geen aandacht geeft en zijn ouders wel; hij voelt zich tekortgedaan.
Het intelligent design gaat men niet uit de weg. Geloof en wetenschap hebben hun eigen terrein en grenzen, kennis en begrip van mensen is beperkt.
Voor ouders is het ook een mooi boek om in te kijken/lezen. Je kunt je vaak al volwassen kinderen ondersteunen en tot goede gesprekken komen. Er staat in elk gedeelte zoveel om over te praten dat er op een catechisatieavond wel wat blijft liggen. Het is dus een gelegenheid bij uitstek om als oudere in gesprek te gaan met de belijdeniskandidaat. De kerkenraad krijgt een tip: maak de namen van hen die belijdenis willen doen op tijd bekend, zodat de gemeente ook werkelijk in staat is mee te leven.
Kan een belijdenisboek ingezet worden in elke achttien+-groep? Ook voor hen die nog geen keus hebben gemaakt of nog niet willen maken is het een prachtig boek; het daagt je uit te antwoorden of in elk geval te zoeken naar antwoorden. Sta open voor elkaar. Gelukkig is er altijd troost vanuit Gods Woord. Om met elkaar in een groep te spreken moet er onderling vertrouwen zijn en dat moet groeien, dat moet je de tijd geven. En als volwassene moet je dat aan je kinderen overlaten. Zij zijn toch ook volwassen in het volgen van Hem.
Ida Nijman-Stegeman