‘Folle lok en seine yn it nije jier!’ Met deze prachtige volzin begroeten wij Friezen elkaar de eerste dagen van het nieuwe jaar. Veel geluk en zegen in het nieuwe jaar. Een mooie wens, dat zonder meer. De jaarwisseling is ook een goed moment om de juiste dingen te gaan doen. Meer bewegen, minder eten, meer aandacht voor het een, wat minder tijd besteden aan het ander. Goede voornemens, dus.
Toch is de derde week van januari ook de meest sombere week van het jaar. Naar verluidt, althans. Want wetenschappers schijnen te hebben ontdekt dat de derde maandag van januari de zogenaamde Blue Monday is. Waarbij dan ‘Blue’ niet zozeer een kleur is, maar een synoniem is van somber. Net zoals de muzieksoort ‘blues’ een somber genre is (en geen gekleurde muziekstijl).
Blue Monday, blauwe maandag, dat is de dag dat alles tegen zit. Je moet je ‘s ochtends gewoon weer melden bij je baas – er hebben zich geen wijzigingen voorgedaan in je werk-bestaan. Sowieso zijn veel goede voornemens inmiddels gesneuveld, het ‘gewraakte’ patroon is niet doorbroken. Daar komt nog bij dat het buiten nog steeds niet opschiet met het lengen van de dagen. Je zou er bijna depressief van worden, aldus de geleerden.
Of je gaat door deze teleurstellingen jeremiëren. Deze term verwijst naar de oudtestamentische profeet Jeremia, die ook verantwoordelijk zou zijn voor het Bijbelboek Klaagliederen. Dat eindeloos klagen en somberen hebben we in de loop der eeuwen laten samenvallen met Jeremia. En dus jeremiëren we er wat op los, als we weer te maken hebben met een deprimerend gevoel.
Ik vraag me af of Jeremia wel de terechte naamgever is van het jeremiëren. Want hoe droefgeestig of pessimistisch de profeet ook mag klinken, troosteloos is hij zeker niet. Integendeel, het is juist via deze verkondiger dat God aan Zijn volk laat weten: “Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven” (Jeremia 29: 11). Of een paar verzen eerder: “Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei” (vers 7).
Jeremia is dus eerder een profeet die het volk de schouders eronder laat zetten. Hij laat niet geheel ten onrechte de tijd als zwaarmoedig beschrijven, maar Jeremia is ook de profeet die je tot actie aanzet. Immers, we hoeven de zwaarmoedigheid niet als eindpunt te hanteren. Hoe blauw de maandag ook is, dat is geen reden om de maandag ook zo blauw te laten.
Als God ons een hoopvolle toekomst wil geven, is dát reden genoeg om wat kleur te geven aan het leven. Daarom dus: veel geluk en zegen gewenst in het nieuwe jaar.