Handboek Slavenmanagement
Recensie (WegWijs april / mei 2018, jaargang 72, nr. 3)
Slavenmanagement
In Filemon komt de omgang tussen meester en slaaf aan de orde. Maar hoe waren in het begin van onze jaartelling eigenlijk de verhoudingen in het dagelijks leven? De familie van Marcus Sidonius Falx houdt generaties lang slaven en Falx is dus precies op de hoogte over het hoe en waarom: waar je slaven koopt, hoe je ze gebruikt en straft, hoe jij je autoriteit laat gelden en heer en meester wordt én blijft bij het beheer van je slavenhuishouding. In het laatste hoofdstuk (XI) over christenen en hun slaven komt ook de casus Filemon versus Onesimus aan de orde.
Falx gebruikt teksten van bekende Grieken en Romeinen zoals Aristoteles en Seneca. Hij illustreert zijn verhalen met praktijkvoorbeelden en vaak sappige anekdotes. Elk hoofdstuk wordt van commentaar voorzien door Jerry Toner (Cambridge), die nauwkeurig verantwoordt waar Falx zijn wijsheden vandaan haalt en hoe die te wegen.
Dat er tussen theorie en praktijk vaak een groot verschil zit, dat het per huishouding verschillend kan uitpakken, dat het nogal wat uitmaakt of je in een stadse huishouding dient of op de landerijen op het platteland; alles komt aan de orde. Wat een maatschappij! Toch bekroop mij regelmatig het gevoel dat bij ons in het post-slavernij tijdperk de verhoudingen niet altijd zo heel veel anders lijken te liggen.
Een aardig boek over een omstreden zaak.
Riet Steenbergen-Busstra