Recensie (WegWijs maart/april 2012, jaargang 66, nr. 2 )
Een boek met het begrip credo in de titel en waarin het ook gaat over de Drie-eenheid. De kerninhoud kun je lezen in Marcus 12:29-31. The Jesus Creed is een door de schrijver bedachte term voor het gebod ‘God en je naaste liefhebben’. Daarvoor heb je een dagelijkse portie geestelijke voeding nodig. De auteur denkt daarbij aan de kolibrie die de hele dag nectar eet; gelovigen hebben geestelijke nectar nodig.
Het credo van Jezus is een veertigdagenboek met praktische oefeningen in toewijding aan Jezus. Elke dag eindigt met een bijbels ijkpunt en een doe-opdracht.
Het begin van het credo ligt bij Gods volmaakte liefde binnen de Drie-eenheid. Die vermenigvuldigt zich doordat God mensen maakt met het doel Hem, jezelf, anderen en de wereld die God maakte lief te hebben. Als je uit het credo leeft, krijg je door Gods genade kracht om met de daad lief te hebben en heb je deel aan God Drie-enig.
Als mens die liefheeft ben je beeld van God (eikoon). Daarom mag je van jezelf houden. Jezus is de ware eikoon. Als je naar Hem kijkt zul je steeds meer door de Geest worden veranderd tot de luister van Christus, die het beeld van God is.
Wil je dat het credo wortel schiet in je leven, begin dan eerst met liefhebben als jezelf van je man, vrouw, gezin, familie of ‘toevallige’ naaste die hulp nodig heeft. Omarm hen, want je staat oog in oog met een beeld van God, in wie je het gezicht van Christus ziet. Bid Hem dat Hij hen door jouw toedoen verandert in mensen zoals God hen heeft bedoeld.
De Bergrede staat vol concrete principes voor goed leven. Als je daaruit wilt leven heb je de wind van de Geest nodig. De eerste vruchten van de Geest zijn de ontdekking van bevrijding van zonde en van de aanklacht van de wet. Die vrijheid stelt je in staat te beantwoorden aan het doel waarvoor God je schiep. Praktiseer deze opdracht samen in de kerk. Bewaak met elkaar je daden door je motivatie te polsen, door gebed en door te wachten op de vraag van anderen waarom je goeddoet. Dit is belangrijk, want wij zijn bestemd om invloedrijk te zijn in de samenleving; om anderen op de weg van Jezus te houden of te brengen. Herinner je daarbij je eigen pijn of gebrek die je naar het kruis hebt gebracht. Uiteindelijk blijft alleen de liefde bestaan (1 Kor. 13).
Dit is in het kort de strekking van dit boek. Max Lucado noemt het een handleiding voor je leven. Daarmee kan ik wel instemmen; er staat veel in wat fundamenteel belangrijk is voor een christelijke levenshouding. Zelf bouwde ik bij het lezen van dit boek een zekere reserve op. Ik kom er niet echt uit of dit ligt aan het taalkleed of aan de inhoud. Lees het volgende citaat eens mee over ‘God staat klaar’. ‘Genade is een van die woorden in de Bijbel die een verhaal vertellen. Net als een huisarts die alleen maar in uitzonderlijke gevallen langskomt, duikt genade alleen op als iemand hulp nodig heeft. In de Bijbel is het God die genade geeft, de God wiens genade het credo van Jezus aanstuurt. God geniet van zijn ‘bereikbaarheidsdienst’ voor genade’ (p. 47).
Ali van Dijk-Buffinga