Gods radicale plan voor zijn familie
(Time to Turn-reeks, deel 2)
Recensie (WegWijs september/oktober 2008, jaargang 62, nr. 5)
Tony Campolo wil over de waarheid van de Bijbel vertellen op een manier die aansluit bij mensen die leven in de westerse moderne wereld. Hij haalt daarbij bijbelse beelden aan op zo’n manier dat het voor sommige lezers nieuw is – en wellicht ook aanstootgevend. Zo is het niet bedoeld. Het is een poging het evangelie te vertellen vanuit een nieuw perspectief. Dit schrijft hij in het woord vooraf van zijn boek Het koninkrijk van God is een feest.
Het levert inderdaad verrassende inzichten op die tot nadenken stemmen. Maar het roept ook vragen op, bijvoorbeeld in het derde hoofdstuk. Hier legt hij Deuteronomium 14:22-29 uit over de tienden waarvan de Joden eens per jaar feest moesten vieren voor de Heer in Jeruzalem. En de reden van dat feest is een voorproefje van het koninkrijk van God. Conclusie: 10% van ons (bruto) inkomen mogen we uitgeven aan feestvieren (dat is dan ook de limiet) en de overige 90% is bedoeld om biddend in dienst te stellen van God, onze familie en medemensen in nood. Precies het omgekeerde van wat we nu doen. Maar wat er verder over tienden in de Bijbel staat komt niet ter sprake.
Met het geld dat we uitgeven om te genieten van een feest worden niet de nepfeesten van de wereld bedoeld, maar feesten ter ere van God waar ook de minderbedeelden van mogen meegenieten. Hier op aarde hebben we een voorproefje van het koninkrijk van God dat eenmaal bij Jezus’ terugkomst volmaakt zal zijn, het ultieme feest.
Volgens Campolo moeten we van alles wat we hier nu op aarde doen zoveel mogelijk een feest maken. Van de kerk, van het gezin, van je werk. Hoe doe je dat? Een voorbeeld om van je gezin een feest te maken komt er eigenlijk op neer dat ieder goed samenzijn van je gezin een feest is (hfdst. 7).
Campolo is een Amerikaanse baptist en dat is in het boek duidelijk merkbaar.
Fenny Boiten-Tiggelaar