
OP WEG – ICQ! – MorF – U no that?
Wilma van der Jagt
Dat de Bijbelstudiebond online gaat, wil nog niet zeggen dat we een soort chattaal gaan gebruiken. We willen juist verstaanbaar zijn. Want we hebben iets te bieden, nl. schriftgetrouw bijbelstudiemateriaal. Er is alweer een nieuwe schets, met de titel ‘Naar een nieuw Jeruzalem’. Aan die stad, die uiteindelijk uit de hemel zal neerdalen, mogen wij alle meebouwen!
PASEN – Christus, de opstanding en de tempel
Willem L. Meijer
Rembrandt schilderde de verrezen Heer, die aan Maria Magdalena verscheen. Op het schilderij zien we Maria Magdalena die denkt de tuinman voor zich te hebben. Op de achtergrond is het geopende graf te zien. Maar Rembrandt wijst ook op het perspectief, de tempel. De tempel, die Hem afbeeldt, Hem die het Licht is.
THEMA-VERKENNING – Hindoes in Nederland
A.S. van der Lugt
Het hindoeïsme is afkomstig uit India. Ook buiten India wonen tegenwoordig veel Hindoes. In ons land komen we met ze in aanraking via Suriname. Het hindoe‹sme is een veelvormig geloof. Aan de orde komt o.a. hoe Hindoes de schepping zien, wat karma is en welke verlossingwegen er zijn. Dat het westen oosterse invloed ondergaat, komt bijvoorbeeld naar voren in de New Age beweging.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen, Andere religies
THEMA-WOORDWIJS – Met Hindoes in gesprek
A.S. van der Lugt
De auteur, die in Rotterdam missionair predikant onder etnische minderheden is, laat aan de hand van voorbeelden zien hoe je in contact met Hindoes kunt komen en hoe je met ze kunt spreken. Het is duidelijk dat je dan met een totaal andere cultuur in aanraking komt.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen, Andere religies
ROTONDE – Goed nieuws voor de Hindoes in India
R. Pulamte
De secretaresse van de Indiase VrouwenZendingsVereniging vertelt wat deze vereniging doet: de vrouwen onderhouden zendelingen, verzorgen het onderwijs aan eigen scholen, organiseren jaarlijks een conferentie en brengen geld bij elkaar om de zendelingen te onderhouden. Het geld uit Nederland wordt o.a. besteed voor een Vrouwenhuis.
Categorie: Maatschappelijke ontwikkelingen, Andere religies
KOPPELING – Drieluik: Het lezen van het Oude Testament. 1. Onbezorgd uit het Oude Testament lezen
Hans Meerveld
Er zijn tal van voorbeelden uit het Oude Testament te noemen, waar je ethisch gezien vragen bij kunt stellen. Hoe is ons Godsbeeld? Komen de normen en waarden overeen met de nieuwtestamentische? Veel verhalen zijn pedagogisch gezien moeilijk aan kinderen te vertellen.
KOPPELING – Drieluik: Het lezen van het Oude Testament. 2. Het lezen van het Oude Testament – al dan niet aan tafel
J.J.T. Doedens
Ds. Doedens trekt zich de vragen aan die in het eerste artikel van dit drieluik in feite open blijven staan. De Bijbel is Gods Woord, maar dat betekent niet dat er in de Bijbel geen reli‰f is. De Bijbel laat wel zien hoe God met mensen in concrete situaties is meegegaan. Bij het lezen van de Bijbel moet je oog hebben voor dat reli‰f. De auteur geeft een aantal praktische aanwijzingen om het Oude Testament te lezen en de tekst goed te verstaan. Kinderen kunnen langzamerhand in heel het proces meegenomen worden.
KOPPELING – Drieluik: Het lezen van het Oude Testament. 3. Het Oude Testament lezen – een paar voorbeelden uitvergroot
J.J.T. Doedens
Aan de hand van enkele voorbeelden, nl. het verhaal van Jehu en oorlogen in het Oude Testament, probeert de schrijver zijn betoog te verduidelijken. Hiermee wordt verder de richting gewezen van een antwoord op de in het eerste artikel genoemde vragen.
VRAGENDERWIJS – Willen wat God wil
H. Vreugdenhil-Busstra
Wil God dat alle mensen behouden worden? Die vraag zouden veel mensen graag positief beantwoorden. Maar Gods Woord leert dat er alleen behoud is voor wie in Christus gelooft. Mag je de redding dan wel aan alle mensen gunnen, is de vraag waarover dit artikel gaat. Hierbij komt aan de orde wat de Bijbel ons leert over zowel Gods geopenbaarde als zijn verborgen wil. We krijgen te maken met Gods welbehagen en dat is voor ons niet gemakkelijk te begrijpen. Nederigheid vanwege onze eigen zonden en mededogen met ongelovigen maakt ons dankbaar voor Christus!
BONDSDAG
De bondsdag zal op 10 mei worden gehouden in De Doelen in Rotterdam, de culturele hoofdstad van Europa in 2001. Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad worden genoemd. Verder komt al kort naar voren waarover het op de bondsdag zal gaan en waarvoor gecollecteerd zal worden. Het thema is ‘In het licht van de hemel’. In de hemelse troonzaal klinkt aanbidding van God en het Lam. Christus zal op aarde terugkeren en alle gelovigen zullen worden herenigd. Voorlopig is ons perspectief het nieuwe Jeruzalem.