Op zoek naar gedeelde ruimte voor een waardevolle toekomst
Recensie (WegWijs juli / augustus 2019, jaargang 73, nr. 4)
In waarde verbonden
Herman Kaiser studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Werkte op het ministerie van CRM, later WVC te Rijswijk. Van 1986 tot 2017 was hij burgemeester in verschillende steden, als laatste van Arnhem. Hij probeert politiek, kerk en samenleving te verbinden.
De menselijke waardigheid staat centraal in dit boek, de bindingskracht hiervan. Over de ondermijnende en versterkende krachten, de omgang met elkaar in genoemde driehoek. Het boek is een oproep om goed met elkaar om te gaan. Kaiser brengt de ideeën over van meerdere personen: Benedictus, Fransiscus, Nelson Mandela, Jontahan Sacks, Rumi, Hilgdegard von Bingen en meer. De manier van leven van hen wordt, evenals andere hoofdstukken, kort samengevat. Een duidelijk leidraad voor ons en iedereen waar we mee omgaan. Blijf in gesprek en verkondig niet alleen een mening zonder naar anderen te luisteren. Een dialoog hoeft geen strijd te zijn.
De waarde van goed contact ook met het oog op jonge mensen die terug willen naar oorlogsgebied is uitermate belangrijk. Niet alleen in gesprek komen maar ook in gesprek blijven. Het boek is een oproep om goed met elkaar om te gaan. Kaiser constateert dat ons leven door het wereldwijde gebruik van internet zowel een zegen als een vloek kan zijn. Hoe houden we onze samenleving gezond als we alleen op afstand, via de Phone contact hebben? Hier moet tegen opgetreden worden door de samenleving zelf.
De auteur geeft vijf punten voor een verbindende agenda. De zes C’s als sleutelbegrippen die kunnen helpen bij de ontdekking van de <.common ground<>, gedeelde bestaansgrond, in een plurale samenleving. (Waaronder control, compassion.) Een vlot geschreven modern boek. Prima om weer te leren discussiëren! Het gedeelte over ‘Protocollen maken grijze muizen’ en het flexibeler omgaan met regels sprak mij erg aan.
Ida Nijman-Stegeman