Waar is de Vader?
Recensie (WegWijs januari/februari 2012, jaargang 66, nr. 1)
Als Commissie Bijbelstudie Uitgaven kunnen wij de verschijning van een nieuwe uitgave aankondigen. Een studie over het boek Job, geschreven door ds. Henk Bondt. Er zijn veel theologen die in de loop van de laatste decennia een beschouwing over dit bijbelboek hebben gegeven. Onze auteur heeft weloverwogen voor nog een studie gekozen, maar dan met een geheel eigen benadering, en compact zodat hij uitermate geschikt is voor bijbelstudie in groepsverband.
Ds. Bondt memoreert in zijn leeswijzer de belangrijkste studies uit het verleden en constateert dat bij al deze studies gekozen werd voor een thematische behandeling. Hij verantwoordt zijn aanpak door te stellen dat zo’n aanpak het nadeel heeft dat er vooraf keuzes gemaakt moeten worden die de blikrichting bepalen. Je leest dan alleen datgene waarnaar de schrijver verwijst en het boekje krijgt een plaats tussen jou en de Bijbel. Hij erkent dat dat heel opbouwend kan zijn, maar kiest zelf voor de uitdaging: Job lezen. Helemaal en bij voorkeur hardop! Hij verwijst daarbij naar Paulus die in Romeinen 10:8 zegt: ‘De boodschap van het geloof is dichtbij u, in uw mond en in uw hart.’ Om die reden zet hij sterk in op het verhalende karakter van Job.
Hij verwijst ook naar de openingszinnen van Calvijns Institutie: de hoofdinhoud van onze wijsheid bestaat eigenlijk maar uit twee delen: kennis van God en kennis van onszelf. En hij vervolgt: bij het lezen van Job ben je geen onbewogen toeschouwer. Het (opnieuw) lezen van Job zal bijdragen aan zelfkennis en kennis van God. Realiseer je dat en doe er wat mee.
De auteur besteedt uitgebreid aandacht aan de vraag over de historiciteit van het boek Job. Een overzicht van voors en tegens komt aan de orde. Hij eindigt met de wens dat de bespreking niet gedomineerd wordt door de vraag of Job wel of niet geleefd heeft. Het meest vruchtbaar lijkt hem de leeshouding die wil uitgaan van de eenheid van het boek en dat men er oog voor heeft dat de aangeroerde thema’s voor joden en christenen in alle tijden belangrijk blijven. Daarbij verwijst hij naar Job 42:7 waarin God spreekt tegenover Jobs vrienden: ‘… omdat jullie niet juist over mij hebben gesproken …’
Conclusie: dit boek bevat een oordeel, dit boek heeft een boodschap. Al lezend probeer ik scherp te krijgen: wat wil de verteller overbrengen?
Dat het boek Job niet op zichzelf staat in de Bijbel bewijst het feit dat zowel de profeet Ezechiël als de apostel Jakobus verwijzen naar Job.
De studie bevat acht hoofdstukken. De omvang van de hoofdstukken, inclusief de vaak heel waardevolle besprekingstips en vragen, is ruim voldoende voor één goed gevulde bijbelstudieavond.
Ervan uitgaande dat de bijbelhoofdstukken wel gelezen worden ‒ want dat is de aanbeveling van ds. Bondt ‒ worden de kernen van de toespraken heel compact en doeltreffend opgepakt in de beschrijving van het boek. Dat voorkomt een gevoel van langdradigheid en houdt het lezen boeiend. De originaliteit en de zeer creatieve schrijfstijl van de auteur zorgen ervoor dat je van begin tot eind geboeid leest.
Ger Eilander