januari 2004
jaargang 58, nr. 1
OP WEG – Startbekwaam
Wilma van der Jagt
Aan het begin van een nieuw jaar zijn we startbekwaam. Omdat we gaven van de Heilige Geest gekregen hebben. Wij zijn Gods medewerkers, medezorgverleners. Wij zijn bij de zorg voor de aarde betrokken, ook in moeilijke tijden van secularisatie en kerkverlating. Daarin bekwaam gemaakt door Gods Geest.
WOORDWIJS – Met droefheid…
R. Kelder
Kerkverlating is een gevoelige zaak. Toch is het goed daarover met elkaar te spreken. In Oude en Nieuwe Testament was er sprake van verbondsverlating en eigenwillige godsdienst. De Here ging er streng mee om, ons tot waarschuwing. In de kerk gaat het om Christus. Hij vraagt ons hart. Maar Hij zoekt ook op wie verloren dreigt te gaan, terugkeer is altijd mogelijk!
VERKENNING – Zijn stem roept je
R. Kelder
In de kerk gaat het om de Here. Hij roept je daar. Het gaat er niet om waar wij ons prettig vinden. Dat moeten we elkaar steeds weer duidelijk maken. Wat zijn oorzaken van kerkverlating? Hoe gaan we om met kerkverlaters, laten we ze ‘zomaar’ gaan? Hadden we er iets aan kunnen doen? Hoe gaan we om met medegemeenteleden die kerkverlating in hun naaste omgeving mee moeten maken?
ROTONDE – Als je kind de kerk verlaat…
Martine Kwey-Haasdijk
In Amersfoort bestaat een Steungroep van ouders van wie een zoon of dochter de kerk verlaten heeft. Duidelijk wordt dat en hoe ieder hier op zijn eigen manier mee omgaat. Maar het blijkt ook dat het goed is om moeiten en verdriet met elkaar te delen, en vertrouwen in elkaar te hebben. Daarvoor worden bijeenkomsten belegd door de Steungroep.
KOPPELING – KITKAT en kerkverlating
Arie van Es
In de gemeente Hardinxveld-Giessendam wordt aan het jeugdwerk op een bijzondere manier vormgegeven, vanuit de visie: ieder hart een woonplaats van Christus.
BONDIG – Licht en donker in de cultuur
Henk Bouwmeester
Op 1 november heeft in Zwolle het eerste werkcongres van de bond plaatsgevonden. De dag stond in het teken van cultuur en in workshops zijn allerlei praktische uitingen daarvan aan de orde geweest. Het verslag wordt verlucht met foto’s.
LEESWIJZER – Van roverjongen tot koningskind
M.J.A. Zwikstra-de Weger
Het boekje ‘Rovers adieu’ door Ursula Marc (uitg. Merweboek, Sliedrecht) is een sprookjesachtig verhaal over een jongetje dat bij rovers opgroeide en in het koninklijk paleis mag wonen. Tom geldt als voorbeeld van christenen. Met name de vraag of de achterflaptekst klopt, waarop gesteld wordt dat dit boekje een sympathieke kennismaking met het christelijk geloof is, wordt kritisch besproken.