Recensie (WegWijs maart/april 2007, jaargang 61, nr. 2)
Afscheiding, Doleantie, Vereniging van 1892…
Ooit allemaal wel gehad met kerkgeschiedenis. Maar welke personen hoorden ook alweer bij wat, en hoe zijn de kerken van de gereformeerde gezindte eigenlijk ontstaan? En waarin zijn ze ieder hun eigen weg gegaan? Dit boek geeft antwoord op deze vragen.
Golverdingen begint met Hendrik de Cock, en geeft een beschrijving van het kerkelijk klimaat in de tijd vóór de Afscheiding. De schrijver geeft ook aandacht aan het Reveil en de Doleantie. Al lezend ontdek je de wortels van andere kerkgenootschappen, zoals de Gereformeerde Kerken, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Gemeenten. En van richtingen, zoals de Gereformeerde Bond. Er is aandacht voor de Vrijmaking en het ontstaan van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Het laatste hoofdstuk beschrijft het proces van Samen Op Weg en het ontstaan van de Protestantse Kerk Nederland. Dat uit een samenvoeging weer een nieuwe breuk kan ontstaan, blijkt wel uit het feit dat er sinds 2004 een Hersteld Hervormde Kerk is. De literatuurvermelding achterin geeft aan dat er over de diverse onderwerpen nog wel wat meer te zeggen valt. Maar wie de hoofdlijnen weer even goed op een rij wil hebben, heeft hierbij een goed leesbaar boek in handen.
Is het nodig de geschiedenis te kennen van al die kerkgenootschappen? Een rooms-katholieke vrouw vroeg me laatst wat ‘gereformeerd-vrijgemaakt’ inhield. Ik heb haar in vogelvlucht iets verteld over het ontstaan van onze kerken en tegelijkertijd de verschillen kunnen aangeven met de PKN. Toch wel nuttig, zo’n boekje!
Martine Kwey-Haasdijk