Laat maar waaien
Hoe Gods Geest je opfrist
Recensie (WegWijs mei / juni 2017, jaargang 71, nr. 3)
Pieter Both is onder de indruk van het werk van de Geest. Bij zowel traditionele als bij pinksterkerken is het hem opgevallen dat heel vaak zó over de Geest wordt gesproken dat het past binnen de eigen ervaring. Maar de Geest is zo veelzijdig! Daarbij onderkent hij dat onderwerpen zoals tongentaal kunnen zorgen voor misverstanden.
Er zijn vijf hoofdstukken met gespreksvragen. Allereerst gaat het over de kracht van de Geest, dan over hoe Hij inwerkt op ons leven, vervolgens over de Geest die hoort bij de gemeenschap van gelovigen. Het vierde hoofdstuk "Hoe zou ik aan uw Geest ontsnappen" vertelt over de werking van de Geest in het alledaagse. In het hoofdstuk "Wie is de Geest?" worden vragen aangestipt als: Is Jezus de basis van het leven? Of Is het de Geest die helpt met wijsheid, inzicht en troost.
Door de vele punten is de structuur niet altijd even helder. In hoofdstuk 2 bijvoorbeeld lees je over: de Geest die in de protestantse traditie buiten beeld is geraakt, de vreugde op plaatsen waar God met zijn Geest werkt, zalving onder het OT, de Geest als trooster. Soms ervaren we God weinig, dat is geen ongeloof, maar bewijs dat de Geest aan het werk is. Zo'n periode in je leven wordt de woestijntijd genoemd.
De ondertitel luidt "Hoe Gods Geest je opfrist" En dan? Ga dus maar in de wind staan die raakt nooit op, net als de Geest. Zijn energie moet je gebruiken in het dagelijks leven.
Niet alles wat Both schrijft spreekt mij even sterk aan. Wel kunnen we van elkaar leren.
Piet Zeilstra