Over Psalmen
Recensie (WegWijs maart/april 2009, jaargang 63, nr. 2)
In de serie Woord & Wereld is weer een nieuw deel verschenen; ditmaal van ds. Wierenga over psalmen. Hij begint in het eerste hoofdstuk met het bespreken van termen als gerechtigheid, betrouwbaarheid, liefde en recht. Vervolgens gaat hij een tiental psalmen bij langs om aan elke psalm een hoofdstuk te wijden. Hij bespreekt deze gedegen in het kader van de verbondsgeschiedenis.
Wat tijdens het lezen opvalt, is dat ds. Wierenga heel veel informatie heeft willen verwerken in het boek. Samen met grote stukken tekst zorgt dit ervoor dat het boek wat minder gemakkelijk leest. Als de besprekingsvragen, die nu aan het einde van elk hoofdstuk volgen, tussen de tekstgedeelten geplaatst waren, had dat het overdenken en bespreken wat eenvoudiger gemaakt. Daarnaast wordt er geen enkele verwijzing naar verdere literatuur gemaakt.
Na deze hoofdstukken volgt een hoofdstuk over de vraag hoe wij psalmen over Jeruzalem kunnen lezen, zingen en gebruiken. De schriijver weerlegt dat je bij Sion aan het huidige Jeruzalem moet denken en geeft vervolgens zijn eigen voorstelling waarbij duidelijk wordt dat hij Jeruzalem ziet als kerkstad, zichtbaar in de gemeente van Christus. Daarbij komt ook de plaats van Israël en onze taak tegenover dat volk ter sprake. Dit onderwerp is echter zo breed, dat het veel beter in een apart boek uitgewerkt had kunnen worden. In dat geval zou ik er ook voor pleiten om stil te staan bij dat gedeelte uit het boek Openbaring dat over het
nieuwe Jeruzalem gaat. Met de verwachting van dat Jeruzalem zingen wij immers ook onze psalmen.
Nikè van der Mijden-Groenendijk