Leven met lesbische gevoelens.
Recensie (WegWijs september/oktober 2010, jaargang 64, nr. 5)
De vertaling van dit tweede boek van Jeanette Howard Into the Promised Land is een initiatief van de Stichting Tot Heil des Volks. Het boek is vooral bedoeld voor mensen uit evangelische en orthodoxe gemeentes. Met hun christelijke identiteit staan zij in een samenleving waarin alle ruimte moet zijn voor uitleving van homoseksuele gevoelens. De schrijfster wijst hun een derde weg: een woestijntocht naar het beloofde land. Daar zal de spanning van het omgaan met je homoseksuele oriëntatie voorbij zijn. Ze kiest die weg omdat zij ‘zijn’ en ‘doen’ wil onderscheiden, ook voor ‘wedergeboren’ christenen, vanuit de bijbelse notie dat seksueel gedrag is beperkt tot het heteroseksuele huwelijk.
Een oorzaak van homoseksuele gerichtheid zoekt zij bij genetische en omgevingsfactoren. Voor de tweede genoemde oorzaak zouden gebed en therapie het grootste effect hebben op de ‘richting van de aantrekkingskracht’.
Wie de tocht van Egypte naar het beloofde land wil maken en volhouden, moet werken aan een volwassen relatie met God en vertrouwen op de Geest die je wandel bepaalt en verfijnt.
De lesbische schrijfster leeft zelf in celibaat. Ze ervaart dit als een cadeau van God dat je ontvangt als je ‘verliefd’ bent op Hem en agapè-liefde laat zien. Jeanette Howard illustreert deze wijze van leven met verhalen uit de Bijbel en citaten uit het boek Binnen geroepen van Henri Nouwen. De leefwijze die zij in haar boek wil stimuleren zou je universeel kunnen noemen. Volg haar zienswijze eens en leg die naast je eigen en andere.
Ali van Dijk-Buffinga