januari 2003
jaargang 57, nr. 1
OP WEG – Ik ga op reis en neem mee…
Wilma van der Jagt
Psalm 119 is een alfabetpsalm. De eerste letter van het Hebreeuwse alfabet staat in deze psalm voor de eerste acht verzen: de wet van God is goed voor het leven. Laten we die aleph van Psalm 119 meenemen het nieuwe jaar in!
THEMA-WOORDWIJS – Nahum profeet tegenover een wereldmacht
Maurits Oldenhuis
De profetie van Nahum is een ‘godsspraak over Ninevé’, de hoofdstad van het Assyrische wereldrijk uit Nahums tijd. De profeet heeft een indringende boodschap voor een stad die de belichaming van het kwaad is. Na de vergelijking van Nahum met Jona wordt de betekenis voor vandaag bekeken.
Categorie: Bijbelstudie
THEMA-VERKENNING – Ninevé, regeringscentrum en culturele hoofdstad van het Nieuw-Assyrische rijk
Wolter Rose
Ninevé ligt in het noorden van het huidige Irak. Er is veel onbekend rondom de stad uit het bijbelboek Nahum. De hangende tuinen zouden wel eens gezocht kunnen worden in Ninevé, en dus niet in Babylon. Sanherib, die rond 700 v.Chr. regeerde, moet er dan verantwoordelijk voor zijn. Hij liet er grote bouwwerken verrijzen. In de 19e en 20e eeuw zijn diverse opgravingen verricht in Ninevé.
Categorie: Bijbelstudie
ROTONDE – Geven voor leven een christenplicht?
E.Th. Klapwijk
Orgaandonatie bestaat nog maar enige tientallen jaren. Het grote probleem is momenteel een gebrek aan donoren. Behalve organen kunnen ook weefsels geschonken worden. Verder legt de schrijver, die arts is, kort uit wat hersendood is en stelt hij de vraag of orgaandonatie een christenplicht is.
SPREKEND – Woorden én daden; Samson Shahzad, evangelist te Rotterdam
Martine Kwey-Haasdijk
In de classis Hoogvliet/Rotterdam is een Pakistaan als evangelist werkzaam, Samson Shahzad. Hij is ook ouderling in de kerk van Rotterdam-Stad. Het gesprek gaat over zijn afkomst, zijn kennis van de Koran en de evangelisatie in het Rijnmondgebied.
LEESWIJZER – Tessalonicenzen actueel?
H. van den Berg
Bij Kok, Kampen, verscheen in de serie Commentaar op het Nieuwe Testament een deel over de beide brieven van Paulus aan de Tessalonicenzen, van de hand van dr. P.H.R. van Houwelingen, sinds enige tijd hoogleraar Nieuwe Testament aan de TU te Kampen. De uitleg van enkele bijbelteksten wordt onder de loep genomen, maar het boek krijgt een positieve bespreking.