OP WEG – Batavenbrood en kaiserbolletjes
Wilma van der Jagt
Tompouces worden gesneden uit één grote plaat. Hazelnootgebakjes worden stuk voor stuk gemaakt en worden dan pas bij elkaar gezet. Met deze beelden kun je de gemeente vergelijken. Maar mooier is het beeld van het brood. We zijn allen deel van het ene brood. En dat is wat andere dan dat we allemaal losse kaiserbolletjes zijn. We zijn niet maar bij de kerk, we zijn ervan!
THEMA-WOORDWIJS – Gelijk op zullen zij delen
H. Geertsma
In de kerk tellen we allemaal mee. We leven niet van onze eigen prestaties, maar van wat de Here presteert. Hij gunt ons evenveel. Ieder van ons heeft gaven gekregen. Heel verschillende gaven. Worden ze opgemerkt in de gemeente? Het is wel eens lastig dat er zoveel verschillen zijn. Maar vanuit onze eenheid in Christus is daarmee om te gaan.
Categorie: Geloofspraktijk
THEMA-VERKENNING – Conflicten: staan voor mezelf of buigen voor Jezus?
Ernest Ouwejan
Mensen veroorzaken conflicten. Ook met de Schepper…! Maar Jezus leert ons wat dienen is. Conflicten kunnen gaan over belangrijke en onbelangrijke dingen. Dat vraagt mildheid naar de ander, de minste te willen zijn, kijken naar wat juist verenigt. Mediation is een vorm van conflicthantering, waarbij men – met hulp – zelf tot oplossingen komt.
Categorie: Geloofspraktijk
ROTONDE – ‘Wij zijn allen Hussieten’
Frans Tijssen
Een eeuw voor Luther was er ook al iemand die het opnam tegen de misstanden in de kerk: de Tsjechische prediker Jan Hus. Het zich houden aan de waarheid was zijn hoofdthema. Hij moest voor het concilie van Konstanz verschijnen, waar hij tot de brandstapel werd veroordeeld.
ROTONDE – Kerkelijke contacten in Spanje
Arie Knoester
In het r.k. Spanje woont een kleine groep gereformeerden. Ongeveer vijftig jaar geleden zijn contacten met hen gelegd. Er werd een commissie gevormd om vanuit ons land geestelijke en materiele hulp te bieden. Nu is daarvoor de kerk te Bussum/Huizen verantwoordelijk. Er is in 1988 een eigen gereformeerd kerkverband gevormd in Spanje van zes kleine kerken die elk jaar een tweedaagse synode houden.
LEESWIJZER – Kerkgeschiedenis: hoezo saai?
Martine Kwey-Haasdijk
Dat kerkgeschiedenis boeiend en beslist niet saai is, bewijzen de romans wel die geschreven zijn over Augustinus (‘Zoon van tranen’, door Henry Coray), Jan Hus (‘Het zilveren zwaard’, door Angela Elwell Hunt), de vrouw van Calvijn (‘De drie spiegels’, door Marc-François Gonin) en John Newton (‘Uit de diepten’, door Joe Musser).