Recensie (WegWijs maart/april 2012, jaargang 66, nr. 2 )
We komen het allemaal wel eens tegen: een uitspraak van Jezus waarvan je bij eerste lezing denkt: hè, heeft Hij dat gezegd? Staat dat in de Bijbel? Wat bedoelt Hij daar nou mee?
Het boek Ongemakkelijke teksten van Jezus wil bij het begrijpen van dergelijke teksten de helpende hand bieden. Vijfenzeventig min of meer moeilijk te begrijpen uitspraken worden door vijf deskundigen, ‘uit allerlei vitale stromen van de Nederlandstalige kerk’ op het gebied van het Nieuwe Testament, uitgelegd.
Met de inleiding van een van de redacteuren wordt met een (ongemakkelijke) tekst de toon gezet: hoe is je houding ten opzichte van en je relatie met God om te begrijpen wat er staat? Het gaat niet om je intelligentie, maar om je bereidheid te luisteren en te geloven.
Het eerste hoofdstuk start met zogenaamd tegenstrijdige passages in de evangeliën. Met heldere, alledaagse voorbeelden wordt een handreiking gedaan hoe hiermee om te gaan.
Vervolgens komen veel, bekende en minder bekende, teksten aan bod.
Een van de bekende teksten is Marcus 5:43: ‘Hij drukte hun op het hart dat niemand dit te weten mocht komen.’ Een dergelijke tekst lezen we wel vaker in de Bijbel. Het lijkt heel vreemd dat Jezus verbiedt om Hem bekend te maken. De auteur van dit stukje legt dit zwijggebod niet alleen uit, maar laat ook iets zien van wat er in theologenland over te doen is.
Een andere tekst, Lucas 5:39, is maar op één plaats in de Bijbel te vinden. Daar staat: ‘Maar niemand die oude wijn gedronken heeft, wil jonge; hij zegt immers: “De oude wijn is goed!”’ Hier wordt dus gezegd: altijd aan het oude vasthouden? Dat er toch wel iets meer over te zeggen is blijkt als we de uitleg van deze tekst lezen.
Elk stukje is een afgerond geheel en daardoor geschikt om als overdenking te lezen. Als naslagwerk is het boek ook goed te gebruiken; achterin staat een handig (uitgebreid) tekstregister.
Riet Steenbergen-Busstra