Een leven tussen Jeruzalem en Rome
Recensie (WegWijs november / december 2017, jaargang 71, nr. 6)
Het resultaat van een lange omgang met Paulus is dit boek, aldus Fik Meyer. “Mijn Paulus voldoet in veel opzichten niet aan het ideaalbeeld dat mijn vader, een geschiedenisleraar, van de apostel had.”
Meijer noemt Paulus eigenzinnig, betweterig en drammerig, bepaald geen toonbeeld van tactisch vernuft. Paulus is de weergave van zijn persoonlijke ideeën over deze apostel. Dat moet je als lezer van dit boek wel in gedachten houden. Soms kom je interpretaties tegen waar je vraagtekens bij kunt zetten. De uitgever zet op de achterflap: “Door informatie uit Paulus’ brieven en de Handelingen van de apostelen te combineren met zijn kennis van de oudheid is Meijer in staat leven en werk van Paulus in de context van de Grieks-Romeinse wereld te presenteren”. Dat maakt het boek boeiend. Dat begint al met de beschrijving van Jeruzalem en de restauratie van het tempelcomplex door Herodes. En van elke stad waar Paulus komt vertelt Meijer culturele bijzonderheden.
Bij sommige passages in het boek was ik benieuwd wat Professor van Bruggen daarover schreef in zíjn boek over Paulus. Bij de reis naar Rome zegt Meijer: Paulus gedraagt zich nog even eigenzinnig en zelfverzekerd als vroeger en is nog net zo overtuigd van zijn eigen gelijk. Aan boord van een schip in moeilijkheden wil hij de zeelieden de les lezen. Van Bruggen: tijdens de zeereis wint Paulus aanzien door zijn rust en vertrouwen.
Om met Meijers eigen woorden te besluiten: als je uitgaat van de openbaring van God, dan levert dat een heel ander beeld van deze apostel op.
Piet Zeilstra