Recensie (WegWijs juli/augustus 2011, jaargang 65, nr. 4)
We kunnen weer een nieuwe bijbelstudie-uitgave aankondigen! Een uitgave over Psalmen, geschreven door ds. D. Grutter. Uiteraard worden hierin niet alle honderdvijftig psalmen besproken, maar een selectie van tien. Allerlei soorten psalmen komen aan bod. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken naar andere gedeelten uit de Bijbel die voor de uitleg van belang zijn, want geen enkel bijbelboek staat op zichzelf.
Psalmen hebben in de levens van Gods kinderen een grote rol gespeeld. Vooral in tijden van tegenspoed wisten veel generaties dat er in het boek van de psalmen een geweldige rijkdom ligt. Die rijkdom kan een mens bemoedigen als het tegenzit en het leven zwaar valt. Maar in diezelfde psalmen wordt de HEER ook geloofd en geprezen. Het woord ‘halleluja’ komt regelmatig in dit bijbelboek voor. Niet voor niets noemt Calvijn in het voorwoord van zijn Commentaar op het psalter de psalmen een spiegel, een anatomie (ontleding) van de ziel. In welke situatie de gelovige ook leeft, in de psalmen wordt erover gesproken. Verdriet, wanhoop, eenzaamheid, maar ook vreugde, dankbaarheid en redding: alles wordt bezongen.
Wat ons ook veel te zeggen moet hebben is dat de psalmen in het leven van de Heer Jezus een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij kende de liederen en met name aan het eind van zijn aards bestaan hebben ze een grote rol gespeeld.
Het aantal gezangen en liederen dat we in onze tijd naast de psalmen kunnen zingen is groot. En het is goed dat de kerk ook liederen zingt waarin de naam van onze verlosser, Jezus Christus, duidelijk mag klinken. Maar hopelijk gaat dat niet ten koste van de rijkdom van de psalmen. Dat zou meer dan jammer zijn.
De schrijver van de bijbelstudie-uitgave is emerituspredikant van de kerk van Rijnsburg. Hij heeft tien psalmen besproken. Dat zijn de psalmen: 1, 2, 16, 22, 29, 45, 88, 90, 110 en 137. Het zijn heel verschillende psalmen. De psalmen 16, 22 en 110 mag je met recht messiaanse psalmen noemen. Dat betekent overigens niet dat je de andere psalmen buiten Christus om ten diepste kunt begrijpen. Ds. Grutter geeft duidelijk aan dat de psalmen pas echt tot hun recht komen doordat het licht van het Nieuwe Testament erop schijnt. De psalmen 1 en 2 vormen de inleiding van het psalmboek. De overige psalmen gaan over het onweer (29), een bruiloft (45), iemand die doodziek is (88), de toekomst (90) en over de kerk die in zware tijden uitziet naar verlossing (137).
Heel verschillende onderwerpen dus, en dat terwijl er nog maar een klein deel van het psalter is besproken. Hopelijk zorgt de bestudering van deze uitgave ervoor dat we de rijkdom van de psalmen (dat is overigens de rijkdom van heel de Bijbel!) opnieuw gaan zien. En dat we er weer bij stilstaan dat deze oude liederen (zo’n 3000 jaar oud!) geïnspireerde liederen zijn. ‘Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven,’ zegt 2 Timoteüs 3:16. En dat geldt ook voor de psalmen.
Jaap Siertsema