
januari 2002
jaargang 56, nr. 1
OP WEG – Tafeltje, dek je
Wilma van der Jagt
Het remonstrantse denken is ook in onze tijd nog springlevend. Daarom is dit een belangrijk thema. Wij hoeven zelf geen steentje bij te dragen aan onze verlossing. Die is alleen het werk van de drie-enige God. En die wordt door de Heilige Geest ons, kinderen van zijn verbond, toegeëigend, als het ware bij ons aan huis bezorgd!
THEMA-WOORDWIJS I – Heb ik als mens voor God ook nog wat te willen?
E.J. Oostland
Arminius moest het eens weten dat zijn naam nog vaak genoemd wordt! Wat hij leerde, en wat we ook wel de remonstrantse leer noemen, lijkt heel logisch een aantrekkelijk. Maar de Bijbel kent geen concurrentieverhoudingen tussen God en mens, niet in het verbond, niet bij de verkiezing, niet in de oproep tot geloof en bekering. Anders gezegd: goddelijke soevereiniteit en menselijke verantwoordelijkheid gaan samen.
Categorie: Kerkgeschiedenis
THEMA-VERKENNING – De spil waar alles om draait
J.H. Kuiper
Wat is het belang van de wil van de mens? Hoe werkt God in onze bekering? Voor deze vragen wordt aandacht gevraagd door aan te tonen hoe in de geschiedenis van de kerk door theologen hiermee is omgegaan. Onze door de zonde bedorven wil wordt door God weer bevrijd, in Hem mag je dagelijks groeien in gehoorzaamheid.
Categorie: Kerkgeschiedenis
THEMA-EVEN PARKEREN – Ik wil, ik wil, ik wil wat jij niet wilt
Wubbo Scholte
Door een psycholoog wordt uitgelegd wat onze wil nu precies is, hoe de wil tot stand komt, waardoor de wil beïnvloed kan worden en welke moeiten we er zelf mee kunnen hebben..
Categorie: Kerkgeschiedenis
Klik voor de volledige inhoud van dit artikel
ROTONDE – Een lege maag en lege handen
Dorienke de Vries-Sytsma
Moslims kennen een vastenperiode, de Ramadan. Kunnen christenen hier wat van leren? In de Bijbel is vasten vaak een teken van verootmoediging; vasten heeft te maken met toewijding, en ook met sociale gerechtigheid. Calvijn noemde het een middelmatige zaak. Maar enkele tips om te vasten zijn nooit weg….
KOPPELING – Alles kits zonder de kids?
Bert Wiersema
Afgelopen zomer gingen pa en ma samen op vakantie. De beide oudste kinderen kozen voor een hulpproject in een kindertehuis in Roemenië. De twee jongsten wilden graag naar een zeilkamp. De vakantie was voor alle gezinsleden een bijzondere!
BONDIG – Wat heeft de bond met India?
De bond heeft een werkgroep contacten India ingesteld. In het artikeltje wordt duidelijk hoe de contacten ontstaan zijn. Tegelijk is het een oproep om de contacten te onderhouden: persoonlijke contacten, die heel waardevol kunnen zijn voor beide partijen, en financiële ondersteuning, die nodig is.