Onvermoeibaar onderweg voor God
Recensie (WegWijs september 2018, jaargang 72, nr. 5)
Noor van Haaften, die bekend werd als presentatrice van EO programma’s, reist jaarlijks duizenden kilometers kriskras door Europa en Eurazië, om mensen liefde bij te brengen voor haar lievelingsboek: de Bijbel. Zij spreekt daar op diverse conferenties en bijbelweken. Naar aanleiding van één van deze bijbelweken schreef zij het boek ‘Samuël, onvermoeibaar onderweg voor God’.
Het is een echt bijbelstudieboek waar de teksten van het bijbelboek I Samuel gevolgd worden. De hoofdstukken krijgen een thematische lading door de uitleg van de auteur. Het eerste hoofdstuk krijgt bijvoorbeeld de titel ‘Lege handen’ mee. Niet alleen Hanna stond met lege handen en stortte ze haar verdriet uit bij God. Ook wij kunnen in ons leven het gevoel hebben machteloos te zijn. Gebed en gebedsverhoring, maar ook de plaats van Silo en het kwaad door de zonen van Eli worden in dit hoofdstuk aangekaart. De schrijfster heeft de gave om door de geschiedenis van Samuël heen lijnen te trekken naar het leven van nu. Hierdoor lees en zie je hoe de bijbel actueel en relevant blijft.
Noor van Haaften blijft echter dicht bij de tekst en volgt deze nauwgezet. In het hoofdstuk over ‘Wij willen een koning’ grijpt ze ook terug op wat God al in Deuteronomium 17 aan voorschriften gaf. Ook legt ze waar dit kan de link naar de komst van de Here Jezus en de in- en vervulling van Zijn rol als profeet, rechter en Hogepriester. Door het lezen van dit boek kom je ook weer onder de indruk van Gods trouw en geduld. Met het volk Israël maar ook met Zijn kinderen nu. Kortom: Je wordt uitgedaagd om Samuëls leven te bezien in het licht van de rode lijn in de Bijbel en de schrijfster weet daarnaast deze te linken aan het leven van nu.
Het boek is goed bruikbaar voor de stille tijd. Een hoofdstuk per dag is goed te doen als je meer dan tien minuten hebt en hiervoor de tijd wilt nemen. Het bijbelgedeelte staat aan het begin van het hoofdstuk (in de NBG ’51 vertaling) en via de tekstuitleg kom je bij de vragen en toelichtingen aan het eind van het hoofdstuk. De toelichtingen helpen enorm om de context van de geschiedenis te duiden. De vragen zijn aanzet tot verdieping, overdenken en eventueel gesprek. Een vraag na ieder hoofdstuk is deze: ‘Vraag u eens af wat voor u in deze geschiedenis belangrijk is- of wat u troost biedt, bemoedigt of uitdaagt. Hoe kunt u dit omzetten naar uw dagelijks leven?’ Een vraag die geschikt is voor iedere bijbellezing en/of -studie!
Charlotte Scholtens-de Vries