Recensie (WegWijs mei/juni 2010, jaargang 64, nr. 3)
Bij de presentatie van de Studiebijbel in perspectief, met daarin de tekst van de NBV, typeerde de uitgever de studiebijbel als ‘een schip dat na de Statenvertaling met kanttekeningen niet zo vaak langs komt’. Daarbij doelde hij zeker niet alleen op de kanttekeningen bij de NBV.
Want ook in Kanttekeningen bij de Bijbel (NBG ‘51), Het Leven (Praktische lessen uit Het Boek) en de internetversie van het Centrum voor Bijbelonderzoek is de tekst van de Bijbel voorzien van kanttekeningen. Terwijl in Tekst voor tekst de tekst van de Bijbel weliswaar niet is opgenomen, maar wel voor vrijwel iedere bijbeltekst een kanttekening is te vinden.
De uitgever heeft de studiebijbel ongetwijfeld eenzelfde unieke typering willen meegeven als de Statenvertaling met kanttekeningen. De Studiebijbel in perspectief is namelijk heel anders dan de breed-oecumenische en op de literair-historische kant van de Bijbel gerichte Studiebijbel die in 2008 verscheen. De Studiebijbel in perspectief is samengesteld vanuit een orthodox uitgangspunt en gaat uit van de geestelijke en inhoudelijke eenheid van het Oude en Nieuwe Testament. Vandaar ook de toevoeging in de titel: ‘in perspectief’. Je merkt dat ook aan het feit dat in deze studiebijbel God centraal staat en zijn verbond met mensen niet onbenoemd blijft. De tijd van de rechters wordt bijvoorbeeld omschreven als ‘een periode die gekenmerkt werd door voortdurende ontrouw aan het verbond van de Heer’.
De Studiebijbel in perspectief richt zich in het bijzonder op een doelgroep die geïnteresseerd is in bijbelstudie tot verdieping en verbreding van de geloofskennis. Je zou dus kunnen zeggen dat deze studiebijbel eigenlijk voor alle leden van een bijbelstudievereniging een standaardbezit zou moeten zijn. Hier heb je alles bij elkaar voor je bijbelstudie: verklarende aantekeningen, dwarsverbindingen, thematische artikelen, kaarten en uitleg van kernbegrippen. En via een code krijg je toegang tot duizend illustraties op internet. Een echt werkboek dus, ‘een werkboek bij het Woord’. Wat mij betreft ook en niet het minst door verwijzingen naar buitenbijbelse bronnen en de verschillende visies die soms naast elkaar worden gezet.
Hoeveel hulpmiddelen deze studiebijbel je voor je bijbelstudie ook aanreikt, het betekent niet dat je gelijk maar alle andere studiebijbels of bijbels met kanttekeningen de deur uit moet doen. Juist niet, gebruik ze samen met de Studiebijbel in perspectief. Dan wordt je perspectief nog breder. Een voorbeeld: volgens deze studiebijbel duiden de woorden in Ruth 3:9 ‘Wilt u mij bij u nemen’ (NBG: ‘spreid dan uw vleugel over uw dienstmaagd’) op huwelijksbescherming, terwijl volgens Tekst voor tekst die woorden daarnaast ook duiden op huwelijksgemeenschap.
Zoals gezegd is in de studiebijbel de tekst van de NBV opgenomen. Toch zult u ervaren dat de tekst hier en daar (ca. 150 keer) iets afwijkt van de tekst waaraan we inmiddels in huis en kerk gewend zijn. In deze uitgave zijn namelijk de correcties opgenomen die na 2004 in de NBV zijn doorgevoerd.*
In de maanden dat ik de studiebijbel nu gebruik ben ik eraan gehecht geraakt en zou ik hem niet meer willen missen. Naast wat drukfouten ontdekte ik ook een nadeel. Een merkwaardige paradox. De bladzijden zijn zo dun dat hoe meer je in de studiebijbel leest en leert, hoe meer ezelsoren ontstaan.
Tot slot: wanneer u een indruk van deze uitgave wilt opdoen, kijk dan even op www.bijbelinperspectief.nl.
Henk Bouwmeester