
Het Oude Testament
Recensie (WegWijs november / december 2016, jaargang 70, nr. 6)
Het Oude Testament is van blijvend belang voor ons. Dat toont Pieter Lalleman aan in zijn nieuwe boek. Mooi dat hij als docent Nieuwe Testament een pleidooi houdt voor de betekenis van het Oude! Overigens is zijn vrouw Hetty docent Oude Testament, van haar hebben we vorig jaar het boek Is dit onze Vader? besproken.
Lalleman schrijft over een aantal onderwerpen uit het Oude Testament die in het Nieuw veel minder aan bod komen en die voor ons onverminderd geldig zijn: de schepping, namen van God als de Ontzagwekkende, Allerhoogste, de HEER die voorziet en Heer van de hemelse machten. Verder ook politiek en de vreemdeling, klacht en tegenspraak. Een hoofdstuk gaat over de betekenis van het boek Esther, waarin de naam van God niet voorkomt, en die niet in het Nieuwe Testament wordt aangehaald. Lalleman laat zien dat die onderwerpen niet alleen van belang zijn als ze rechtstreeks op Christus slaan. Hij verzet zich tegen het idee dat je alle teksten met het oog op Christus moet lezen.
Verder gaan drie hoofdstukken over verkeerd gebruik van het Oude Testament, bijvoorbeeld priesters als speciale ambtsdragers nu, en over het vieren van Joodse feesten door christenen. Ook een hoofdstuk over het welvaartsevangelie, dat zegt: geef veel geld aan 'het werk van de Heer' (lees: geef het aan de voorganger) en God zal je financieel rijk maken.
Dit boekje zal je niet materieel rijk maken, maar is verrijkend om te lezen, en ook goed voor een avond of tien (gemeenschappelijke) bijbelstudie.
Toos Slot-van der Woerd