december 2000
jaargang 54, nr. 12
OP WEG – Moet de wissel om?
Peter Alderliesten
In de loop van de jaren zijn er heel wat besluiten in het besluitenboek van het bondsbestuur opgeslagen. Daarin is een stukje historie te zien. Na de fusie die een paar jaar geleden plaatsvond, is de bond druk bezig met nieuw beleid om de bijbelstudie in de gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen. In het besef dat Gods zegen onmisbaar is, mogen we een nieuw jaar ingaan.
WOORDWIJS I – Verbond – belofte
H.J. Siegers
In de gereformeerde kerken is altijd veel nadruk gelegd op het verbond. Gods verbond met zijn volk wordt in de Bijbel vaak vergeleken met een huwelijk. Er is sprake van liefdesverkeer. De beloften die God geeft, zijn niet iets van een (verre) toekomst. Het gaat om zijn aanzegging van het heil. Wat Hij van ons vraagt, is geloof.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
WOORDWIJS II – Belofte – eis
H.J. Siegers
In het doopformulier wordt gesproken over de twee delen van het verbond: belofte en eis. Ds. Messelink laat zien dat dit niet wettisch uitgelegd moet worden, als een soort evenwicht tussen die beide. Er is juist sprake van overwicht van de belofte. En er is de eis van geloof, oftewel het aannemen van Gods belofte. Dat sluit een streven naar levensheiliging niet uit. Maar het verbond is een genadeverbond: wat God eist, belooft Hij ons ook.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
ROTONDE – Dietrich Bonhoeffer: de navolging van Christus
B. Kamphuis
De theoloog Bonhoeffer stierf aan het eind van de tweede wereldoorlog op 39-jarige leeftijd. Hij heeft een belangrijk boek nagelaten, Navolging. Christus staat voor hem centraal, Hij is de Middelaar, Hij is Heer over alles. Vandaar dat Bohhoeffer zich verzette tegen de ideologie van Hitler. De mens moet Christus navolgen. Er is van deze theoloog veel te leren. Maar het is te betreuren dat zijn gedachten over de onmacht van God in het lijden veel invloed hebben gekregen, bijv. bij de God-is-dood-theologen.
Categorie: Kerkgeschiedenis
KOPPELING – Praten via je gsm en internet: grenze(n)loos babbelen.
A. Nicolai
Jongeren communiceren tegenwoordig vaak met elkaar via internet of de mobiele telefoon. Zij schijnen er moeiteloos mee om te gaan. In dit artikel wordt uitgelegd hoe een en ander werkt: wat is e-mail, wat betekende letters sms, wat is chatten. Deze vormen van contact hebben voordelen, maar ook nadelen. Ouders moeten hun kinderen hiermee niet zomaar hun gang laten gaan, maar erover met ze in gesprek blijven.
VRAGENDERWIJS – Zonde en vloek op de nieuwe aarde?
H. Vreugdenhil-Busstra
Jesaja 25:20 staat in een profetie over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Het is moeilijk te begrijpen dat het in genoemd vers gaat over een zondaar die daar pas als honderdjarige door de vloek getroffen wordt. Dat hier toch niet bedoeld wordt dat de zonde blijft bestaan, wordt uitgelegd door o.a. de tekst in een groter verband te plaatsen. Het is positief bedoeld, juist om duidelijk te maken dat er voor zonde en zondaren op de nieuwe aarde geen plaats meer is.
LEESWIJZER – Verschillen in de kerk zullen er altijd zijn.
F.H. Tijssen
De GSEv-uitgave Delen in eenheid. Omgaan met verschillen in de kerk, door A.Th. van Deursen e.a. is ontstaan n.a.v. een studiedag. Deze had als onderwerp het omgaan met verschillen in de kerk. De diverse bijdragen van het boek krijgen een aanbeveling, nadat eerst gepleit is om het gemeenschappelijke – de verbondenheid in Christus ? te stellen boven het verschillende. Dat zal het klimaat waarbinnen het gesprek moet blijven plaatsvinden, ten goede komen.