
Nieuwe gehoorzaamheid in gezin, school, kerk en samenleving
Recensie (WegWijs januari / februari 2015, jaargang 69, nr. 1)
Gezag: een aansprekend onderwerp. Wie heeft daar geen vraagtekens bij? Hoe te aanvaarden en uit te oefenen? Wat heeft het met verantwoordelijk zijn te maken?
Dit boek beschrijft waarop alle macht en gezag gebaseerd is. Hoe spreken Oude en Nieuwe Testament over gezag en macht? De auteurs behandelen gezagsposities in gezin, school, kerk en samenleving. Als ouders moeten we onze kinderen een luisterende, ontvangende houding leren. Hoe helderder de communicatie hoe meer erkenning en aanvaarding van het gezag.
Motief voor godsdienstige opvoeding is het zondebesef dat zichtbaar is in heden en verleden. Alleen kennis van Gods Woord maakt het mogelijk dat kinderen hun hoop op God zullen stellen. Dat we een voorbeeldfunctie hebben (niet alleen in de kerk) waar geen dwang vanuit mag gaan en open en helder moeten communiceren; de gemeente is niet van de kerkenraad of predikant maar van de Heer! Bezinning en toerusting zijn nodig voor (nieuwe) ambtsdragers; ze hebben de plicht Gods Woord te onderzoeken zodat ze de goede richting kunnen wijzen. De houding van een christen ten opzichte van gezag en macht is niet uit op heerlijkheid, maar op dienen. Gelovigen dienen zich bewust te zijn van hun positie in Christus. Welke houding neem je in, wat is belangrijk. Kunnen we bescheiden zijn, een bescheidenheid die God en zijn geboden dient? Discipline over jezelf is een voorwaarde voor christelijk gezagvol optreden. En voor iedereen geldt bescheidenheid, wees bereid je te schikken.
Er zit wel een grens aan het ontzag voor het gezag, we moeten niet vergeten dat we God meer moeten dienen dan de mensen. Dat zien we tegenwoordig ook in landen waar dictatuur heerst, met als gevolg veel vluchtelingen. In de 21e eeuw staan we anders tegenover gezag dan vroeger. Individualisme en zelfontplooiing staan ook bij ons hoog genoteerd. De auteurs roepen ons op waakzaam te zijn op verschillende soorten gezag: het traditionele: bepaald door de afkomst van een leider, het rationele legale: gebaseerd op de positie van de leider en het charismatische: gebaseerd op iemands persoonlijke kwaliteiten.
Het is goed om te lezen hoe we samen een christelijke gemeente willen zijn, waarbij dienen voorop staat. In het boek staan geen oplossingen, maar om te lezen, praten en nadenken over je eigen situatie en daar wat aan te doen is altijd een pre. Verleende volmacht: je laten gezeggen door het Woord, je hierop concentreren en vertrouwen op de leiding van de heilige Geest is in de toepassing van groot belang. We zullen een biddende levenshouding moeten ontwikkelen.
Er staan veel tips in het boek hoe we op een goede, christelijke manier met elkaar kunnen omgaan. Thuis, op school, in kerk en samenleving. Het boek zet aan tot nadenken en spreken: hoe kan ik aan mijn eigen ontwikkeling werken en hoe kunnen we elkaar stimuleren.
Ida Nijman-Stegeman