10 principes voor de kerk van nu
Recensie (WegWijs november / december 2017, jaargang 71, nr. 6)
“Verspreid over heel ons land geven vele duizenden mannen en vrouwen dag na dag, week na week, hun ziel en zaligheid aan de ontwikkeling van de gemeente van Jezus Christus. De kerk is springlevend!” Het voorwoord begon zo blij, maar halverwege die eerste bladzijde heb je het probleem ook al te pakken: “Tegelijkertijd zijn zij massaal op zoek hoe het verder moet.”
Rand- en buitenkerkelijkheid, kerkverlating, doemdenken, krimp en stilstand, ontkerkelijking; allemaal wordt het gesignaleerd in het boek Viva de Kerk! Maar waar het boek echt over gaat is geestelijke opwekking, groei en bloei. We hebben een plaatje nodig van wat God kan doen, betoogt Stoorvogel. Een ideaalplaatje gebaseerd op de waarheid en de geschiedenis van het Woord. Hij toont dit door middel van de ontwikkeling van het ontstaan en de groei van de gemeente in Antiochië, zoals dat in Handelingen te vinden is. De auteur heeft namelijk in de kerk van Antiochië tien kenmerken ontdekt die als uitgangspunt kunnen dienen voor de opbouw van de kerk van nu. Aan elk van deze kenmerken besteedt hij een apart hoofdstuk. De eerste drie (Het Woord van Jezus als Heer centraal, Radicaal discipelschap als norm, Vervuld van de Geest van God) vormen het fundament voor wat er verder volgt. Een vervolg dat heel goed in willekeurige volgorde te lezen is.
Deze eerste drie hoofdstukken vormen een bijbelstudie over wat er in Antiochië aan de hand is, God is namelijk bezig zich een kerk te bouwen. Het Woord breekt zich baan tegen de klippen op. Wat er gebeurt en wat er gedaan wordt, wie er bij betrokken zijn, wat er wel en niet gezegd wordt en wat je kunt vinden in de brieven verderop in het Nieuwe Testament. Maar vooral wat het Woord uitwerkt. Het volgen van Jezus als Heer wordt voor de gelovigen een levensstijl, door vervolging en lijden heen. Dit alles is het werk van de heilige Geest. Het zindert ervan! Gods Geest maakt het mooi, zodat gedaan wordt waar God op uit is: het evangelie laten doorklinken tot aan de einden der aarde.
Vervolgens behandelt Stoorvogel allerlei praktische zaken die een kerk zoal op zijn bordje kan krijgen: conflicten, innovatie, zending, Israël. Door te kijken naar vergelijkbare kwesties in de gemeente van Antiochië en door telkens de inhoud van de eerste drie hoofdstukken als uitgangspunt te hanteren probeert hij zich op een geestelijke manier een standpunt te vormen. ‘Out of the box’ denken, meervoudig leiderschap, geestelijke disciplines, van alles komt er voorbij. Zaken zo oud als de kerk van Antiochië, begrijpen we van de auteur. Toch zal niet iedereen daarbij op hetzelfde uitkomen. Maar dat het gesprek op het niveau van Woord en Geest wordt gevoerd, daarmee kunnen de kerken van de 21e eeuw zeker hun winst doen.
Dit boek is ook geschikt gemaakt voor gespreksgroepen door middel van vragen en opdrachten in de voor ons bekende hoofd-hart-handen setting. Henk Stoorvogel is voorganger, oprichter van de mannenbeweging De 4e Musketier en auteur.
Riet Steenbergen-Busstra