Vrede op aarde
Over heil en redding in deze tijd
Recensie (WegWijs januari/februari 2024, jaargang 78, nr. 1)
Wat betekent heil en redding vandaag de dag? Dat is de centrale vraag van Stefan Paas in zijn nieuwe boek ‘Vrede op aarde’. De aanleiding: veel mensen buiten de kerk, maar ook pioniers en mensen binnen de kerk zijn verlegen met deze vraag. Het ‘klassieke’ antwoord, voldoet voor veel mensen niet meer. Redding als herstel tussen een individuele ziel en God, slaat in Nederland niet meer aan is zijn stelling. Of dat echt zo is, vraag ik me overigens af.
Maar wat is dan wel heil? Paas neemt de lezers mee op een persoonlijke en goed beschreven reis naar redding langs kerk- en zendingsgeschiedenis en actuele thema’s als slavernij, duurzaamheid en de kloof tussen gelovigen en niet-gelovigen. Zijn conclusie: heil of redding gaat niet alleen over de ziel en niet alleen over het individu, maar is veel breder en rijker. Het is als het ware Gods oerkreet dat heel de schepping, alles in harmonie en vrede samenleeft, in verbondenheid met elkaar en met de Schepper. Vrede op aarde, dat is het goede nieuws.
Dit boek is goed geschreven, maar is dik en met veel voetnoten. Het is dus alleen geschikt voor lezers met zitvlees en theologische interesse. hoewel het echt denk- en doestof oplevert voor missie in Nederland, is het relevant voor alle kerken. Zo lijkt het me heel goed voor kerken om in deze spiegel te kijken.
“Waar een gemeenschap vooral bestaat uit gelijksoortige mensen, waar zij zich afzijdig houdt van de zoektocht naar recht, waar zijn niet uitreikt naar anderen, en waar zij niet mee zucht met de schepping, daar valt weinig te verzoenen. Het ligt voor de hand dat hier ook weinig te zien is van de shalom van God” (383).
Hopelijk levert dit boek nieuwe ideeën en praktijken om Gods vrede uit te leven en te verkondigen in onze wereld.
Cor Visser