Wetenschapsbijbel
Recensie (WegWijs maart/april 2023, jaargang 77, nr. 2)
Eind 2022 verscheen de ‘Wetenschapsbijbel’. De officiële naam is ‘Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap’. Een initiatief van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en de Vrije Universiteit te Amsterdam. De kernredactie bestaat uit prof. dr. Gijsbert van den Brink (VU), prof. dr. Arie Zwiep (VU), prof. dr. Koert van Bekkum (ETF Leuven/ TU Kampen-Utrecht) en dr. Anne-Mareike Schol-Wetter (NBG). Ruim zestig wetenschappers uit de breedte van de kerken en van verschillende universiteiten werkten mee.
Deze Bijbel bevat de complete tekst van de NBV21. Daaraan zijn drie soorten teksten toegevoegd. Op blauw gekleurde pagina’s zijn thema-artikelen opgenomen over onderwerpen die door de hele Bijbel heen voorkomen, zoals: engelen en demonen, paradijs, toekomst, dood en hiernamaals, duurzaamheid, geweld, wonderen, kosmologie, archeologie. Verder staan er naast de Bijbeltekst zo’n vijftig topics over specifieke onderwerpen als bezetenheid, chronologie, dinosauriërs, hemelvaart, erfzonde, rentmeesterschap, slavernij. Als derde categorie zijn er zo’n tweehonderd toelichtingen bij Bijbelteksten opgenomen. Achterin staan de registers en een literatuurlijst. Bij zeven overkoepelende thema’s staan routes om een reis door de hele Bijbel te maken. Het accent ligt op informeren, soms met een persoonlijke toon. Als bijv. Heino Falcke schrijft over het ontstaan van het heelal, klinkt zijn verwondering over de schepping duidelijk door.
Aan welke doelgroep denkt de redactie? Iedereen die in de Bijbel geïnteresseerd is, maar vooral lezers die benieuwd zijn naar de wereld achter de Bijbelteksten die lijken te botsen op moderne opvattingen. De redactie hoopt dat deze Bijbel bijdraagt aan het overbruggen van de kloof tussen het Bijbelse en het hedendaagse wereldbeeld. De toegevoegde delen vallen mij op door goed en vlot geschreven taalgebruik, door iedere lezer te volgen.
Lezers van dit blad ontmoeten auteurs uit eigen of verwante kring (o.a. Peels; Kwakkel; Klinker; Ten Brinke; Versluis; Brink; Leene; Loonstra; Dolf te Velde) en ook auteurs uit bredere kring van VU en PKN. Het studiemateriaal maakt deze uitgave geschikt voor groepsgesprekken en kringavonden. De lezer ontvangt afgewogen informatie en ook uitdaging om eigen standpunt te verwoorden. Een waardevolle uitgave, die we graag aanbevelen.
Dieneke van de Kamp