Profeten en profetie in het Oude Testament
(TU-bezinningsreeks deel 3)
Recensie (WegWijs september/oktober 2007, jaargang 61, nr. 5)
Als het gaat over profeten, dan denken we meteen aan het Oude Testament: daar kwamen ze voor. Wonderlijke mannen soms, die zo voor het oog vaak ook wat buiten de samenleving stonden. Maar wat is een profeet? En wat is dan de aard en de vervulling van de oudtestamentische profetie? Hoe kwam de boodschap van de profetie tot stand? En hadden die profeten daarbij ook een eigen inbreng? Dat zijn zo een aantal vragen die boven kunnen komen als je het Oude Testament leest. Voor ons is het woord ‘profeet’ een soort algemene aanduiding geworden. Toch blijkt het moeilijk om er een eenduidige omschrijving voor te geven. Daarvoor zijn de verschillen tussen de concrete profeten te groot. Aan de Theologische Universiteit is een aantal jaren geleden een onderzoeksproject geweest waarbij verschillende studenten hun doctoraalscriptie over diverse onderwerpen en/of schriftgedeelten rondom dit thema hebben geschreven.
Daarna is er een afsluitend symposium geweest met aansluitend een referaat van de hoogleraar Oude Testament, prof. dr. G. Kwakkel. Tijdens het symposium gaf een aantal studenten een samenvatting van hun scriptie. Die inleidingen zijn gebundeld in een boek dat is verschenen in de serie TU-bezinningsreeks, onder de titel Wonderlijk gewoon.
In die titel zitten de begrippen die steeds weer bovenkomen als je nadenkt over de oudtestamentische profeten en hun profetieën: aan de ene kant wonderlijk. Wonderlijke mannen soms, wonderlijke gebeurtenissen. Aan de andere kant heel gewoon: gewone mensen met hun mogelijkheden en beperkingen, die ieder op hun eigen manier de boodschap die de moesten brengen, vertolkten. Het boek is niet altijd even gemakkelijk, maar wie zich wat moeite geeft, krijgt veel! Het verdiept je kennis van de tijd van het Oude Testament, van de inhoud van sommige bijbelgedeelten en je krijgt wat scherper zicht op de concrete persoon van de profeet. Zo komen ze op een bepaalde manier ook dichterbij.
Met recht een studie-boek: het vraagt enige inspanning, maar daarna heb je wel wat geleerd. Dat zal dan ook vaak iets zijn wat je nog niet eerder had bedacht.
Sjaak de Boer