oktober 2000
jaargang 54, nr. 10
OP WEG – De uitdaging
Peter Alderliesten
Ons leven is een uitdaging. Ook voor christenen, die weten dat ze niets hoeven te verdienen. Ze hebben wel veel te verliezen. Paulus vraagt van ons alert te blijven en vol te houden. Bijbelstudie is daarbij belangrijk. Samen kom je daarin verder. De bond is ervoor om het bijbelstudiewerk in groepsverband te ondersteunen en het bestuur wil de uitdaging aan!
VERKENNING – De zelfbeproeving: voor de spiegel of voor God?
A. van Groos
Bij zelfbeproeving denken we aan het Heilig Avondmaal. Maar we kunnen geen dag zonder zelfbeproeving. Dat wil niet zeggen dat we onszelf voor de spiegel moeten ontleden, met het gevolg dat we onszelf onwaardig vinden. Het doel van de zelfbeproeving is juist dat we ons bekeren van onze zonden en onze redding bij Christus zoeken.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
WOORDWIJS – Wat is zelfbeproeving?
A.N. Hendriks
Zelfbeproeving kan maken dat mensen zichzelf overschatten, ze kunnen ook zichzelf onderschatten. Beide is verkeerd, we moeten onszelf zien in het licht van onze God. Het gaat er bij de ware zelfbeproeving om wat de Here van ons vindt. Het kennen van God en het kennen van onszelf gaan samen. Wij dienen ons af te vragen of we Gods belofte geloven en of we voor Hem willen leven.
Categorie: Geloofsleer / geloofspraktijk
ROTONDE – Psalm 150, een heilig tutti
M.A. Dronkers
In Psalm 150 lijkt het of het erom gaat dat God de lof krijgt door het gebruik van alle instrumenten. Maar de psalm eindigt met de adem van het schepsel. Het gaat God erom dat mensen hun lof op Hem uitzingen. Het is voor een mens met al zijn zorgen niet altijd gemakkelijk om God te loven. Psalm 150 lijkt bestemd te zijn voor later. Maar het gaat in deze psalm om de dienst in de tempel: Looft God in zijn heiligdom, oftewel: looft God in Christus!
KOPPELING – Betrokkenheid op je kinderen
Cora van Eijsden-Dee
Het is belangrijk om betrokken te zijn op je kinderen. In de opvoeding ben je dan ook consequent, met name in het houden van de bijbelse normen en waarden. Enkele praktische punten worden genoemd. Betrokken zijn wil zeggen dat de kinderen thuis veiligheid en geborgenheid voelen en daarin de ruimte krijgen om zelfstandig te worden. Ouders moeten zich daarbij bewust zijn van hun eigen beperkingen.
VAN DE THEMACOMMISSIE – Twee nieuwe gemeenteschetsen
Trijnie Drint
Er zijn dit jaar twee nieuwe gemeenteschetsen uitgekomen, geschikt voor gemeentebreed gebruik. Ze bevatten elk drie schetsen, nl. voor de jeugd van 12 tot 16 jaar, voor jongeren en voor volwassenen. Nr. 9 is getiteld Vechten kun je niet alleen en gaat over engelen, machten en de geestelijke strijd. De schrijver is ds. G. Gunnink.Nr. 10 heet Gaaf! Bouw je mee aan Gods kerk? en is geschreven door ds. R.M. Meijer. Het gaat over Gods gaven in de kerk en hoe je die gebruikt voor de dienst aan Hem en de opbouw van de gemeente.
VRAGENDERWIJS – Ninevé bekeerde zich wél!
H. Vreugdenhil-Busstra
Jona werd naar een stad in het buitenland gestuurd, terwijl de profeten toch voor eigen volk moesten optreden, zo luidt de vraag. De HERE is de God van heel de aarde. Hij heeft wel met het volk Israël zijn verbond gesloten, maar in de omringende landen hadden ze wel van die machtige God van Israël gehoord. Bovendien gedroeg het volk zich vaak niet zoals de HERE van ze mocht verwachten. Ninevé, de buitenlandse stad, is een voorbeeld. Niet alleen voor het volk Israël, maar ook voor ons. God is zo groot en zo barmhartig, laten we daar niet te gering over denken!
LEESWIJZER – God de Vader, God de Zoon
H. van den Berg
Bespreking van het boek van dr. David Martyn Lloyd-Jones, God de Vader, God de Zoon (uitg. Groen, Heerenveen). Het boek is het eerste deel van een serie van drie over de geloofsleer, en vormt een uiteenzetting van de bijbelse leer over het werk van de Vader en de Zoon. Ondanks enkele puntjes van kritiek, die in het artikel aandacht krijgen, wordt het boek aanbevolen.